Politiikka ja talous

Vaarallinen tulipolte-kasvitauti levisi Suomeen

Politiikka ja talous 08.10.2014

Ahvenanmaalaisella päärynäviljelmällä on todettu tulipolte-nimistä kasvitautia. Se aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa, koska saastuneet hedelmäpuut pitää hävittää. Tautia esiintyy nyt Suomi mukaan lukien kaikissa EU-maissa.


Juhani Reku
Ahvenanmaa Päärynä

Suomesta on löydetty ensimmäisen kerran erittäin haitallista tulipolte-nimistä kasvitautia. Sitä todettiin ahvenanmaalaisella päärynäviljelmällä, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo. Tautia esiintyy nyt Suomi mukaan lukien kaikissa EU-maissa.

Tautilöytö on vakava isku Ahvenmaalle, koska siellä tuotetaan noin kaksi kolmasosaa Suomen hedelmäsadosta. Saastuneiksi todetut hedelmäpuut joudutaan hävittämään. Hävittämisestä päättää Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Maakuntahallitus selvittää, miten laajalle tauti on levinnyt ja mitä toimia taudin torjunta vaatii. Leviämistä tutkitaan lisää ensi kesänä. Vielä ei tiedetä, mitä reittiä tauti on Ahvenmaalle levinnyt. Evira antaa apua taudin torjunnassa.

Tulipolte on omenan ja päärynän haitallisimpia tauteja Euroopassa, mutta se ei ole vaaraksi ihmisille tai eläimille. Tautia on vaikea hävittää, se aiheuttaa merkittävää taloudellista vahinkoa eikä sitä voi torjua kasvinsuojeluaineilla.

Omenan ja päärynän lisäksi muita taudin isäntäkasveja ovat Suomessakin yleiset tuomipihlajat, pihlajat, orapihlajat ja tuhkapensaat.

Tulipoltteen oireena kukat lakastuvat ja muuttuvat tummanruskeiksi tai mustiksi, mutta eivät yleensä varise. Nuoret versot ja oksat lakastuvat ja tummuvat ja niiden kärki taipuu alaspäin. Kuolleet versot ja lehdet jäävät puuhun kiinni, ja ne näyttävät taudin nimen mukaisesti palaneilta. Hedelmät tummuvat, jäävät kiinni kasviin ja muumioituvat. Taudin oireet näkyvät parhaiten keski- ja loppukesällä.

Tulipolte leviää saastuneissa taimissa maasta toiseen ja alueellisesti lintujen ja sateen välityksellä. Myös pölyttävät hyönteiset, kuten mehiläiset, ovat tulipoltteen levittäjiä.

Mikäli ammattihedelmäviljelmä tai -taimisto epäilee tulipoltesaastuntaa, on ehdottomasti otettava yhteyttä oman alueen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kasvintarkastajiin tai Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueella Eviran kasvintarkastajiin. Myös kotipuutarhurin on syytä ilmoittaa tulipoltteen kaltaisista oireista.

Tietoa tulipoltteesta http://www.evira.fi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT