MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Politiikka ja talous

Vain vasemmistoliitto puolusti pakkoliitoksia Kuntamarkkinoilla

Kuntien tehtävien karsimista kannattavat kaikki puolueet. Mistä pitäisi aloittaa? Tähän kysymykseen ei löytynyt Kuntamarkkinoiden kuntapaneelissa selkeää vastausta.
Kimmo Haimi

Vain yksi käsi nousi, kun puolueiden edustajilta kysyttiin kantaa kuntien pakkoliitoksiin. Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne äänesti Kuntamarkkinoiden kuntapaneelissa rohkeasti liitosten puolesta. Hän hieman hämmästellen katsoi hallituskumppanien suuntaan.

Elokuun budjettiriihessä hallituspuolueet juuri linjasivat, että 12 suurimmalla kaupunkiseudulla pakkoliitokset ovat jatkossa mahdollisia, mikäli seutujen kunnat eivät ryhdy yhteistyöhön vapaaehtoisesti.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.), kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ja kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) asettautuivat paneelissa keskustan ja perussuomalaisten kanssa samalle viivalle.

Virkkunen kommentoi, että hänen mielestään ”pakkoliitokset eivät ole mikään tavoiteltavan toiminnan muoto”.

”En ole mikään pakkoliitosten suuri kannattaja”, hän myönsi.

Kuntien tehtäviin ei hevillä puututa

Kuntien tehtäviä pitäisi nykyisestä karsia, mutta kukaan ei vielä uskalla tehdä leikkausaloitetta, ensimmäistä esitystä siitä, mistä tehtävästä tai palvelusta kunnan pitäisi luopua.

Ainakin Helsingissä avattujen Kuntamarkkinoiden avauspaneelissa esiintyneet poliitikot kiersivät varsinaisen kysymyksen kaukaa.

Elokuun budjettiriihessä Kataisen hallitus linjasi, että kunnilta nipistetään pian miljardin euron säästöt tulevina vuosina.

Paneelin aloittanut entinen kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) oli ”normitalkoiden” kannalla. Hänen mielestään tehtävälistaa on pakko karsia.

Myös opetusministeri Kiuru tyytyi toteamaan, että tehtäviä pitää karsia yhteisesti. Hanna Mäntylä (ps.) ihmetteli myös lakisääteisten palveluiden pitkää listaa.

Oras Tynkkynen eteni keskustelussa muita pidemmälle. Hän jäsensi tehtävät kolmeen koriin: kokonaan lopetettavat, valtiolle siirrettävät, kuten toimeentulotuen maksatus sekä tärkeät, kunnilla pidettävät tehtävät.

Viimeisen ryhmän tehtävät pitäisi Tynkkysen mielestä järjestää nykyistä joustavammin, jotta erilaiset järjestämismallit olisivat mahdollisia.

Tehtäväreppua pitää keventää

Kuntaministeri Virkkunen myönsi, että kuntien reppua täytyy keventää nykyisestä. Parhaillaan eri ministeriöissä valmistellaan tehtäväuudistuksesta pohjapaperia.

Myös Kuntaliitolta pyydetään asiaa linjaukset. Virkkunen toivoi myös kuntapäättäjiä mukaan keskustelun.

Virkkunen linjasi että kuntatasolla on edelleen pidettävä tietyt peruspalvelut, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon ja opetuksen palvelut.

Ministerin mielestä etenkin valtion kanssa päällekkäisiä suunnittelu- ja valvontatehtäviä voitaisiin karsia. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt lopetettavia tehtäviä.

”On paljon tehtäviä, joita yksityinen sektori voisi jatkossa hoitaa”, hän mainitsi.

Virkkusen mielestä haasteena on, miten terveydenhuollon kasvavat kustannukset saadaan kuriin. Jatkossa pohditaan myös kuntien ja valtion välistä työnjako työllisyyspolitiikan hoidossa, ministeri mainitsi.

Lue lisää

Myös Marin haluaa maalle

Hallitus ohjaa lisää rahaa akuutteihin koronamenoihin tänään lisäbudjettineuvotteluissa – myös koronatoimet esillä

Keskusta puolustaa maaseutua ja alkutuotantoa

Lähidemokratia tarvitsee tekijänsä