Politiikka ja talous

Valio: "Emme tiedä, mikä Lex Valio on"

Valio torppaa julkisuudessa esitetyt väitteet halustaan vaikuttaa kilpailulakiin helpottaakseen kilpailupaineita.
Kimmo Haimi
Marko Hemming pesi tiistaina Valion Riihimäen tehtaalla autoa, jolla oli tuonut Forssan, Tammelan, Humppilan ja Jokioisten alueelta keräämänsä maitokuorman.

”Emme tiedä, mikä Lex Valio on”, toteaa Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme.

Lex Valiosta puhuttiin paljon hallitusneuvottelujen yhteydessä. Lehtitietojen mukaan kyseessä oli pyrkimys muuttaa kilpailulakia siten, että Valion kilpailupaineet helpottaisivat. Iltalehti nimesi hankkeen Lex Valioksi.

Hurmeen mukaan Valio ei ole ollut missään tekemisissä kilpailulain muutosta koskevan valmistelun kanssa eikä yhtiössä edes tiedetä, mistä hankkeessa on kyse.

”Keskustelussa ja kommenteissa menee usein sekaisin kolme asiaa: EU:n kilpailulaki, Valiolle vuonna 2000 asetettu yrityskauppaehto ja KHO:n käsittelyssä oleva maidon hinnoitteluun liittyvä saalistushinta­syytös”, Hurme toteaa. ”Mihinkään näistä Valio ei halua eikä tarvitse erityiskohtelua vaan ainoastaan tasavertaiset kilpailuedellytykset.”

Ainoa Valion kilpailulakiin ehdottama muutos on, että yrityskauppoihin liittyvät ehdot olisivat tulevaisuudessa määräaikaisia, hän kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Björn Wahlroos: Yleissitovuus rikkoo perustuslakia – "Päättääkö paperikoneen sulkemisesta joku liittosihteeri Helsingistä vai paikallinen ammattiosasto?"

Nalle Wahlroos: Ei työtä ilman teollisuutta eikä teollisuutta ilman joustavampia työehtoja

Nämä asiat Björn Wahlroos kirjaisi uuteen hallitusohjelmaan