Valtionosuuksien leikkaus kurittaa maaseutukuntia - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka ja talous

Valtionosuuksien leikkaus kurittaa maaseutukuntia

Hallituksen päätös leikata kuntien valtionosuuksia osuu kipeimmin maaseutukuntiin, jotka ovat valtionosuuksista riippuvaisia eivätkä hyödy korotetusta yhteisöverosta.
Kari Salonen
MTK:n maaseutumatkailuretki toimittajille. K-kauppa Kalkkisten keskustassa.

”Kuntakohtaisia laskelmia ei vielä ole. Sellaisen johtopäätöksen voi tehdä, että valtionosuuksista riippuvaisimmat kunnat joutuvat tässä entistä ahtaammalle”, apulaisjohtaja Reijo Vuorento Kuntaliitosta sanoo.

Kivijärvellä valtionosuudet muodostavat yli puolet kunnan tuloista. Leikkaus tuo kunnan vajaan 10 miljoonan euron talouteen yli 100 000 euron aukon.

Valtio on luvannut korvata valtionosuusmenetyksiä korotetulla yhteisövero-osuudella sekä suuntaamalla jäteveron tuoton kunnille.

Hallituksen mukaan kuntien verotulot lisääntyisivät 260 miljoonalla eurolla. Suurin osa hyödystä kohdistuu kaupunkiseuduille.

Lue lisää

Kuntaliiton arvio: Suomeen jäänyt satoja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita

Korona-aika rapautti kansalaisten lajitteluinnon ja jäteyhtiö sai lisätyötä jälkilajittelussa: Puu- ja betonijätteet eivät ole päätyneet entiseen malliin oikeisiin astioihin jäteasemilla

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti

Valokuvaajapariskunta taltioi tarinoita Suomen museoteiden varsilta