Politiikka ja talous

“Valvonnasta tullut noidankehä”, EU:n maatalousbyrokratia halutaan jälleen kuriin

EU:n maataloustuet jatkunevat myös 2020 jälkeen, mutta byrokratia halutaan kuriin.
Jaana Kankaanpää
Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan Suomi haluaa EU:n maatalouspolitiikan säilyttävän tuotannon unionin kaikissa osissa ja tuovan vastauksia ilmastonmuutoksen hallintaan.

Suomi haluaa yhdistää EU:n maatalouspolitiikan monimutkaiset kokonaisuudet yhteen, helpommin valvottavaan pakettiin.

Käytännössä esimerkiksi nykyinen ympäristökorvaus ja viherryttämistuki yhdistettäisiin yhdeksi tukimuodoksi. Nykyistä perustukea yksinkertaistettaisiin samalta pohjalta, kuin tällä hetkellä tukea maksetaan Itä-Euroopan jäsenmaissa. Tukioikeuksista päästäisiin eroon.

"Nykyinen kahden pilarin rakenne on tuottanut päällekkäisiä tukijärjestelmiä ja turhaa byrokratiaa", maa- ja metsätalousministeriön EU yksikön päällikkö Kari Valonen sanoi tiistaina EU:n seuraavaa vuonna 2020 päätettävää cap-uudistusta pohtineessa seminaarissa säätytalolla.

Tukijärjestelmien hallintoa ja valvontoja tulisi selvästi vähentää. Valosen mukaa maatalouspolitiikassa on ajauduttu noidankehään jossa, EU-parlamentti ja tilintarkastustuomioistuin vaativat komissiolta tiukempaa valvontaa. Sen seurauksena komissio kiristää valvontaa, jolloin virheitä löytyy enemmän ja jälleen vaaditaan lisää valvontaa.

"Valvonnan kustannukset eivät ole enää missään suhteessa saavutettuun hyötyyn."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalouspolitiikan panokset kakkospilariin

MTK kannustaa viljelijöitä äänestämään: Parlamentilla on valtaa lähivuosien maatalouspäätöksiin

Viljelijä kannustaa maaseudun väkeä uurnille: Nyt tarvitaan myönteistä kapinahenkeä ja EU:hun "tolkun ihmisiä"