LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka ja talous

Velkaneuvonnan asiakasmäärät kasvavat

Yleinen taloustilanne näkyy velkaneuvonnassa, erikoissuunnittelija Sanna Helesuo Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo.
Mikko Mela

”Pelkäämme asiakasmäärien lisääntyvän huomattavasti”, talous- ja velkaneuvonnan yhteyshenkilönä toimiva Sanna Helesuo sanoo.

Paikkakunnilla, joilla on lopetettu tehtaita, irtisanomiset eivät välttämättä näy heti. Kun 500 päivää on ohi ja ansiosidonnaiselta päivärahalta pudotaan peruspäivärahalle, taloudellinen tilanne kiristyy.

”Se näkyy nopeasti velkaneuvonnassa. Pitäisi maksaa asuntovelat ja elättää edelleen perhe. Kun asunnon arvo on laskenut, siitäkään ei päästä eroon.”

Suomessa on 130 velkaneuvojaa ja 57 neuvonta-aluetta.

”Jokaisella suomalaisella on oikeus saada neuvontaa. Kunnan on järjestettävä neuvontapalvelut joko itse tai yhdessä naapurikuntien kanssa.”

Yhä useampi ylivelkaantunut ei edes tiedä kokonaisvelkojensa määrää. Kulutusluottoja maksetaan pikavipeillä, jolloin kierre on valmis.

”Haluaisin, että kynnys velkaneuvojan vastaanotolle olisi mahdollisimman matala”, Kangasalan velkaneuvoja Sari Pere-Vähämaa toivoo.

Yksityishenkilön velkajärjestelylaki saatiin voimaan helmikuussa 20 vuotta sitten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Takuusäätiö varoittaa: Velallisten ahdinko syvenee Suomessa

Eläköityminen ja työttömyys voivat johtaa velkaongelmiin

Moni talousvaikeuksiin joutunut ei hae apua ajoissa: “Tiloilla voidaan olla liian toiveikkaita”