Politiikka ja talous

Venäläisturistien laajaa paluuta turha odottaa

Politiikka ja talous 06.10.2015

Keskiluokkainen, hyvätuloinen venäläinen ei suuntaa Suomeen vaan ennemmin verkkoon.


Jaana Kankaanpää
Venäläiset saapuvat rajan yli ennen kaikkea hankkimaan ruokaa ja käyttötarvikkeita. Anna Tishehenko vieraili tammikuussa Lappeenrannan Prismassa.

Kaupan liitto ennakoi, että venäläisten Suomen matkailu palaa alkujuurilleen: rajan yli haetaan ruokaa ja käyttötarvikkeita itselle tai edelleen myytäväksi.

Venäläismatkailijoiden kulutus Suomessa voi puolittua tänä vuonna, liitto ennustaa.

Tammi—elokuussa venäläisten palveluihin käyttämä summa oli pudonnut kolmanneksen viime vuodesta. Ostoksiin he käyttivät lähes neljänneksen vähemmän.

Rajahaastattelujen mukaan venäläiset käyttivät Suomessa palveluihin keskimäärin 35 euroa ja ostoksiin reilut 120 euroa. Eniten kuluttavien eli varakkaiden osuus matkailijoista oli vähentynyt.

Verkkokauppa on tehnyt talouspakotteiden aikana selvän nousun Venäjällä.

Viime vuonna Suomessa matkailevista venäläisistä 39 prosenttia oli joskus ostanut palveluita tai tavaroita verkossa. Tänä vuonna osuus on kasvanut jo 66 prosenttiin.

"Jos kansainvälinen verkkokauppa tarjoaa venäläiselle kuluttajalle laatua, valikoimaa ja kilpailukykyisiä hintoja, miksi tulla Suomeen?" kysyy pääekonomisti Jaana Kurjenoja tiedotteessa.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy haastatteli tammi-elokuussa 6 725:ttä Suomesta lähtevää, vähintään 15-vuotiasta venäläistä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT