Politiikka ja talous

Vihreät haluaa maaseudun puolueeksi

Politiikka ja talous 10.01.2015

Vihreä liitto tähtää eduskuntavaaleissa menestykseen maaseudulla. Toiveena on tähänastista parempi yhteistyö keskustan kanssa.


Jaana Kankaanpää
Ville Niinistön mukaan vihreät haluaa city-leimastaan eroon. Hän puhui maaseutu- ja erävihreiden eduskuntavaalikampanjan aloitustilaisuudessa Forssan Koijärvellä lauantaina.

KOIJÄRVI, FORSSA (MT) Maaseutu nostetaan vihreässä liitossa näkyvästi esiin, Koijärvelle lauantaina kokoontuneet maaseutu- ja erävihreät vakuuttivat.

”Tästä alkaa vihreiden toinen aalto”, maaseutuvihreiden puheenjohtaja Anne Bland sanoi. ”Ensimmäinen aalto alkoi 40 vuotta sitten Koijärvellä ja levisi yliopistokaupunkeihin. Toinen aalto ulottuu maaseudulle.”

Samaa mieltä olivat vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja puoluesihteeri Lasse Miettinen . Kumpikin osallistui maaseutusiiven tapahtumaan koko päivän.

Niinistö tunnusti, että vihreillä on ollut city-leima. Siitä halutaan nyt eroon, ei vain eduskuntavaaleissa menestymisen vaan vihreän politiikan perusteiden takia.

”Ilman maaseutua ei ole vihreää yhteiskuntaa”, Miettinen totesi.

”Tarvitsemme elävän maaseudun, kestävän maatalouden ja sosiaalisesti elinvoimaiset paikkakunnat”, Miettinen muistutti koko EU:n vihreiden yhteisistä vaalitavoitteista viime vuoden EU-vaaleissa.

Keskustasta toivotaan kaveria

Niinistö tiivisti vihreille tärkeät asiat neljään kohtaan: energia; ruoka; sosiaaliturva ja yrittäjyys; osallisuus.

Niinistön mukaan politiikassa ykkönen on ihminen. Ympäristöpolitiikasta vihreät ei silti tingi, koska ympäristöstä huolehtiminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö ovat elinehto ihmiselle. Niistä huolehtiminen tuo myös työpaikkoja ja talouskasvua, Niinistö painotti.

Niinistö toivoo yhteistyötä muiden puolueiden kanssa kestävän talouden ja maaseudun elinvoiman edistämiseksi. Erityisesti keskustan kanssa hän näkee yhteisiä tavoitteita.

”Ruuan tuotannosta ovat kiinnostuneita oikeastaan vain vihreät ja keskusta. On enemmän syitä yhteistyöhön kuin vastakkainasetteluun.”

Kevään eduskuntavaaleihin on tulossa ainakin 19 maaseutuvihreiden ehdokasta. Toistaiseksi ilman maaseutuvihreää ehdokasta ovat vain Vaasan, Lapin ja Savo-Karjalan vaalipiirit.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT