Politiikka ja talous

Vihreiden Oskala ripittää Sipilää: "Aluepolitiikka on keskustalaisen hulluuden ydin"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti viikonloppuna voimakkaasti kantaa koko Suomen asuttuna pitämisen puolesta. Vihreää helsinkiläistä ajatus ahdistaa.
Kari Salonen
Helsinkiläisen vihreän poliitikon Hannu Oskalan mielestä kaikkien suomalaisten pitäisi muuttaa maaseudulta kaupunkiin.

Helsinkiläinen vihreä kuntavaikuttaja ja poliitikko Hannu Oskala tyrmää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) linjaukset vahvasta aluepolitiikasta ja koko Suomen pitämisestä asuttuna.

"Kilpailuetua. Hajauttamisesta. Miten. Ihmeessä", Oskala päivittelee blogissaan.

"Vauraus ja hyvinvointi syntyy kaupungeissa. Itse asiassa olemme yhä kaupungistumisasteessa selvästi muuta Eurooppaa jäljessä", hän paaluttaa.

Aluepolitiikkaa vihreä poliitikko kuvailee "hulluudeksi".

"Ja tämä se on se keskustalaisen hulluuden ydin. Että vaikka kuinka digitalisoitaisiin, vietäisiin järjettömän kalliilla laajakaista joka tupaan ja kuviteltaisiin että jollain virtuaalihärpättimellä kivasti puoli Suomea tekee etätöitä, niin silti työpäivän päätteeksi olisit siellä jäminkävaarassa, jossa asuu lisäksesi kourallinen ihmisiä ja kylältä löytyy S-market ja pitseria."

Oskalan mielestä maaseudulla ei ole käytännössä mitään kehitysnäkymiä.

"Ei sinne mitään uutta taloutta synny. Jos olisi syntyäkseen, olisi jo. Ei ole. Eikä tule."

"Kainuussa on kylmää, metsää ja eläkeläisiä"

Vaikka vihreiden puoluevaltuuskunta piti kokoustaan toissa viikolla Kajaanissa, ei Oskalan näkemys Kainuusta ole järin mairitteleva.

"Kaupungeissa on koulutus, työpaikat, talouskasvu ja tulevaisuus. Kainuussa on kylmää, metsää ja eläkeläisiä. Keskustapuolue voi yrittää padota kehitystä, mutta stoppia se ei sille saa."

Vihreä vaikuttaja kertookin olevansa huojentunut siitä, että uskoo suomalaisen maaseudun tyhjentyvän ihmisistä vääjäämättä.

"Tavallaan huojentavaa on se, että kyse on toisaalta painovoiman kaltaisesta luonnonvoimasta."

Oskalan kirjoitus huipentuu loppukaneettiin, jossa hän rinnastaa keskustalaisen politiikan Pohjois-Koreaan.

"Pelkään pahoin että omavaraisuuteen, alkutuotantoon ja hajauttamiseen perustuva alkiolais-juchelainen ajattelu käy maallemme vielä kalliiksi."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa ei edes kiukustu

Eduskuntavaalit ratkaistiin Oulussa

Maailman onnellisin keskusta ja punamulta