Politiikka ja talous

Viljelijöiden mitta täyttyi, traktorit vyöryvät Helsinkiin

Politiikka ja talous 01.03.2016

Viljelijät ovat tulossa traktoreilla Helsinkiin vaatimaan toimia maatalouden talouskriisin hoitamiseksi. MTK:n mielenilmaus tapahtuu perjantaina 11.3.


Johannes Tervo
Tuottajat osoittivat mieltään tukimaksatusten myöhästymistä vastaan Seinäjoella edellissyksynä. Traktorimarssi Helsinkiin toteutuu ensi viikon perjantaina.

MTK:n johtokunta päätti tiistaina aloittaa valmistelut, joita viljelijöiden traktorimarssi edellyttää.

"Jos me emme tee sitä, porukkaa tulee tavalla tai toisella joka tapauksessa", kokoukseen osallistunut MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila puolsi päätöstä.

Lunttilan mukaan tunnelmat maatiloilla ovat kiristyneet, kun tilinpäätökset veroilmoituksia varten ovat vääjäämättömästi paljastaneet taloustilanteen. Samaa kertovia viestejä olivat saaneet kaikki johtokunnan jäsenet.

"Viime vuosi oli monella tilalla historian huonoin", johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila sanoi. Hänen mukaansa syyt ovat pitkälti politiikassa: EU:n ja Venäjän keskinäisissä pakotteissa ja EU:n maatalousuudistuksessa, jotka ovat sotkeneet markkinat.

Marttila vaatii hallitusta paneutumaan viljelijöiden ongelmiin viimeistään nyt, kun työmarkkinaneuvotteluissa on saatu sopu.

"Maatiloilla perätään, missä on vastuu", Lunttila sanoi. "Väki odottaa toimintaa sekä päättäjiltä että omalta järjestöltä."

Viimeinen korsi kuormassa oli Maaseutuvirasto Mavin ilmoitus tukien maksatuksen viivästymisestä taas kerran. Se merkitsee entistä suurempia maksuvaikeuksia laskujen ja lainojen erääntyessä.

Johtokunnan jäsenet korostivat kuitenkin, että kyse ei ole vain tukimaksatusten aikataulusta. Perusongelma on pitkäaikainen heikko kannattavuus.

Kati Partanen muistutti, ettei kyse ole myöskään vain viljelijän toimeentulosta. "Jos ei ole rahaa, ei tilan toimintaa pystytä jatkamaan. Kyse on kotimaisesta ruuasta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit