Politiikka ja talous

Viro näyttää mallia: Reilusta maidosta huippulisä tuottajalle

Virolaiset pääsevät pelastamaan maansa maidontuotantoa reilun kaupan maidolla, joka takaa tuottajalle 10 sentin lisähinnan maitolitrasta.
KUVAKAAPPAUS
Reiluutettua virolaista maitoa. Kuvakaappaus Postimees- lehden sivuilta.

Ensi viikolla Virossa kauppoihin ilmestyvät maitopurkit, joiden hinnasta tilitetään kymmenen sentin lisähinta maidontuottajalle.

Aus piim –merkillä myytävä maito on Coop-kauppaketjun mukaan Viron ensimmäinen reilun kaupan tuote.

"Tämän avulla kuluttajilla on konkreettinen mahdollisuus tukea maitotilojen säilymistä Virossa", Coopin hallituksen puheenjohtaja Jaanus Vihandi sanoo Postimees-lehdelle.

Tällä hetkellä maitoa myydään Viron kaupoissa 40–50 sentin litrahintaan. Aus piim tulee maksamaan 79 senttiä litralta.

Vihandin mukaan kauppa tai teollisuus eivät reilun maidon avulla kasvata omaa hintaosaansa, vaan koko tuotto menee suoraan maitotilalle. Farm-meijerin johtaja Valdis Noppel puolestaan kiirehtii tuottajien auttamista.

"Jos haluamme juoda virolaista maitoa tulevaisuudessa, sen eteen on toimittava jo tänään", Noppel patistaa.

Venäjän markkinoiden sulkeuduttua Viron maitokarja on puolessatoista vuodessa pienentynyt 9 000 lehmällä. Saman verran voi poistua tuotannosta myös tänä vuonna, mikäli markkinat eivät tuo helpotusta.

Pahimmillaan maidon tuottajahinta on kriisin aikana laskenut Virossa alle 20 senttiin litralta.

Lehmät Puolaan, robotit Suomeen

Virolainen Maaleht kertoi viime viikolla, että maitotilojen kriisi ajaa alas myös tehokkaita, tuotantoon investoineita tiloja. Joukossa ovat myös maan ensimmäiset lypsyrobottitilat.

Endel Härmin tilalta Valgamaalta lehmät lähtivät syyskuussa. Tilan nuori isäntä möi viisi vuotta vanhan lypsyrobotin internetin kautta Suomeen.

Lehmistä ja tuotannosta luopuminen otti koville.

"Mutta sillä, että tuotat maitoa ja vielä maksat päälle, ei ole mahdollista elää", Härm sanoo.

Härm sai myytyä lypsykarjansa tuotantoeläimiksi. Useimmiten luopuvien virolaistilojen lehmät on rahdattu teuraiksi Puolaan.

Maalehden mukaan lypsyrobottifirmat auttavat luopuvia lypsykarjatiloja myymään tarpeettomat robotit joko Viroon tai ulkomaille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen maidontuotanto voitaisiin saavuttaa vain 1 000 maitotilalla – "Tilaluvun väheneminen on osa luonnollista kehitystä"

Kuluttajien etääntyminen on haaste, mutta sen voi ylittää, sanoo nuori maidontuottaja: "Kun näytetään viljelijän kasvot, kritiikki hälvenee aika kovaa"

Yle: Virolaiset pelkäävät nyt kalaa – superaggressiivinen listeria sairastutti kymmeniä ja tappoi kuusi