Politiikka ja talous

Viroon ostoksille, ei lomalle

Suomalaisten ostovoiman hiipuminen näkyy myös Viron matkailussa. Virossa viivytään aiempaa lyhyemmän ajan, minkä vuoksi päivän ostosmatkat ovat kovassa kasvussa. Eläkeläiset ovat ahkeria Virossa kävijöitä.
Saara Olkkonen

”Viro on tärkeä ostos- ja kulutuspaikka hintatietoisille eläkeläisille, jotka tuovat keskimääräistä useammin elintarvikkeita, alkoholia ja lääkkeitä”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja huomioi.

Kaupan liitto julkisti maanantaina selvityksensä Suomalaiset kuluttajina Virossa.

Maantieteellisesti Pohjois- ja Itä-Suomesta tehdyt matkat ovat vähentyneet, mutta Etelä-Suomesta lisääntyneet viime vuonna. Ennen kaikkea Viroon mennä vain päiväksi. Yöpyvien matkailijoiden hotelliyöt ovat lyhentyneet.

”Viroon matkataan nimenomaan ostoksille, ei lomailemaan, mikä ei ole ilouutinen suomalaiselle kaupalle. Toisaalta verkkokauppa vaikuttaa enemmän vähittäiskauppaan”, Kurjenoja laskeskeli.

Tänä vuonna tehtyjen rajahaastattelujen mukaan eri tuoteryhmistä merkittävästi on lisääntynyt kosmetiikan ostaminen. Kurjenoja arvioi, että kosmetiikassa on siirrytty entistä enemmän halpamerkkeihin. Tämä trendi näkyy nyt Viron ostoksina.

Ostosmatkalle vetää edullisempi hintataso. Kulutushyödykkeiden hinnat ovat keskimäärin 75 prosenttia Suomen hinnoista. Etenkin alkoholia paljon maahan tuovat pitävät hintaa suurimpana syynä matkoilleen.

Autolla alkoholia tuovien lisäksi alhainen hintataso houkutteli eläkeläisten lisäksi opiskelijoita ja työttömiä.

”Alkoholi on sisäänheittotuote, mikä houkuttaa matkalle. Alkoholia enemmän rahaa käytetään urheiluvälineisiin ja vapaa-ajan tuotteisiin. Vähiten rahaa kuluu lasten vaatteisiin ja leluihin.

Runsaat 80 prosenttia matkaajista tuo alkoholia. Yli neljäsosa tuo sen maahan autolla. Autoa käyttävät varsinkin miehet ja eläkeläiset.

Keskimäärin Viron matkaaja käytti 137 euroa tuoteostoksiin matkustajaa kohti, eläkeläiset ja yrittäjät tätä enemmän.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaksi miljoonaa ihmistä ja 600 kilometriä – laulavasta vallankumouksesta tänään 30 vuotta

Hyvä sato tuottaa heikosti

Viinan hakeminen Virosta lisääntynyt