Politiikka ja talous

"Yksinäisyys sairastuttaa ja tappaa"

Muiden ihmisten kohtaaminen torjuu tehokkaasti masennusta, kannustaa sosiaalialan järjestö Helsinki Missio.
Johannes Tervo
Tuhannet suomalaiset, nuoret ja vanhat, kärsivät yksinäisyydestä.

"Ystäviä kannattaa tavata kasvotusten, vaikka kuulumiset saisi vaihdettua sosiaalisessa mediassa tai puhelimessakin. Kohtaamiset nimittäin torjuvat tehokkaasti masennusta", kannustaa sosiaalialan järjestö Helsinki Missio.

Järjestön mukaan kohtaamisen hyödyt huomattiin yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin 11 000 ihmisen sosiaalista elämää ja masentuneisuutta kahden vuoden ajan. Tutkittavat olivat iältään yli 50-vuotiaita.

"Tuhansilla ihmisillä ei ole ainuttakaan ihmistä, jota voisi tavata. Yli 400 000 ihmistä Suomessa kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyys tappaa ja masentaa", järjestö muistuttaa ystävänpäivän alla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan masennukseen sairastuu 20 prosenttia väestöstä jossain vaiheessa elämäänsä. Yleisimpiä masennusjaksot ovat nuorilla ja ne vähenevät iän myötä. Nuorista aikuisista jopa 18 prosenttia on sairastanut masennuksen. Arviolta 37 000 suomalaista on eläkkeellä masennuksen vuoksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haluatko suojata itseäsi masennukselta ja siihen liittyvältä toimintakyvyn heikkenemiseltä? Opettele suhtautumaan itseesi myötätuntoisesti

THL: Äidin lievätkin masennusoireet vaikuttavat lapsen tunne-elämään

Yhä useampi nuori saa masennusdiagnoosin – valtakunnallisen tutkimuksen mukaan määrät ovat hurjassa kasvussa