Politiikka ja talous

Yle: Lasten lihavuus on Suomessa maailman harvinaisinta

Politiikka ja talous 11.12.2015

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaislapset harrastavat liikuntaa eniten maailmassa kenialaislapsien kanssa.


Terhi Pape-Mustonen
Suomalaislapset liikkuvat ja ulkoilevat paljon.

Toisin kuin usein luullaan, suomalaislapset eivät ole tavallista ylipainoisempia. kerrotaan Ylen uutisessa. He harrastavat myös paljon liikuntaa.

ISCOLE-tutkimuksen mukaan lihavuus on harvinaisinta Suomessa ja yleisintä Kiinassa. Suomalaislapsista 5,2 prosenttia on lihavia, kun Kiinassa vastaava luku on 24,6 prosenttia.

"Kiinassa vanhemmat ovat paljon laihempia kuin lapsensa. Yhden sukupolven aikana siellä on tapahtunut valtava muutos: lapsista on tullut lihavampia", toteaa Ylen haastattelema Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Elintapoja ja lihavuutta selvittäneeseen tutkimukseen osallistui yli 7 000 lasta kahdestatoista kaupungista eri puolilta maailmaa. Lapset olivat 10-vuotiaita.

Suomalaislapsia osallistui 500. Tutkimusajankohtana, vuosina 2012–2013, he asuivat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Tulos kertoo siitä, että vaikka lihavuus on yleistynyt Suomessa, niin näin on tapahtunut vähemmän kuin kehittyneissä kaupungeissa muualla maailmassa.

"En halua vähätellä lihavuusongelmaa. Tämä tutkimus kuitenkin avasi silmät: kansainvälisesti ajatellen meidän ei ehkä tarvitse olla niin kauhean huolissamme", toteaa tutkimusta Suomessa johtanut Fogelholm.

Tutkimukseen osallistujista eniten liikuntaa harrastavat suomalais- ja kenialaislapset. Kohtuullisen kuormittavan ja rasittavan liikunnan parissa vierähtää päivittäin runsas tunti.

Liikunnan harrastamista edistää esimerkiksi koulumatkaliikunta, mikä on Suomessa helpompaa kuin monessa maassa suotuisan turvallisuustilanteen vuoksi.

Linkki Ylen uutiseen

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT