Politiikka ja talous

Ylileveä kuljetus sujuu pimeässäkin - katso video

Pukkilan Savijoella siirrettiin keskiviikkona rakennusta neljän ylileveän rekan voimin. Illan pimeydessäkin homma toimi turvallisesti.
Kaijaleena Runsten
Ensimmäinen rekka jarrutteli pienjänniteverkon linjan alla, koska sähköjohdot ottivat kiinni kattorakenteeseen.

Pukkilasta Orimattilan suuntaan kiemurtava paikallistie numero 1635 oli mutkistaan ja matalalla kulkevista sähkölinjoistaan huolimatta "helppo juttu" näille kuljetusammattilaisille.

Pimeässä toista tusinaa paikallistien liikkujaa ohjattiin sivuteille odottamaan, jotta neljän ylileveän ja myös korkean rekan saattue pääsi etenemään.

Saattueeseen kuului useampi varoitusauto, joista jalkauduttiin ohjaamaan liikennettä.

Sähkölinjan kohdalla kukin rekka hidasti mateluvauhtiin. Yksi liikenteen ohjaaja joutui nostelemaan piuhoja, jotta korkea rakennuselementti saatiin mahtumaan ali.

Lastin koon lisäksi reitti vaikuttaa

Pirkanmaan elykeskuksen lupapäällikkö Tomi Alho kertoo, että erikoiskuljetuksia koskevat tarkat ehdot. Lupa tarvitaan kaikkiin sellaisiin kuljetuksiin, joita ei voida poikkeuksellisen leveytensä, pituutensa tai korkeutensa vuoksi jakaa osiin.

Esimerkiksi MT:n kuvaama, yli neljä metriä leveä kuljetus tarvitsee aina vähintään yhden vilkuilla varustetun varoitusauton eteen ja toisen taakse sekä vähintään yhden EKL-luvan suorittaneen liikenteenohjaajan.

"Nämä ovat siis minimivaatimukset. Esimerkiksi reitin vaativuus vaikuttaa siihen, että voidaan tarvita useampiakin."

Tyypillisimmit leveät kuljetukset ovat rakennuksia tai niiden osia, esimerkiksi viipalekouluja. Myös konepajateollisuuden tuotteet ja maansiirtokoneet voivat helposti jopa viisi metriä leveitä, Alho toteaa.

Pirkanmaan elykeskus käsittelee koko maan luvat.

Alho ei yrityksistä huolimatta löydä heti Pukkilan kuljetuksen hoitaneen yrityksen tietoja. Ely-keskuksen tietokannassa on tälläkin hetkellä voimassa useampi tuhat erityiskuljetuslupaa, joista osa koskee vakioreittejä.

Erikoiskuljetuksia koskevat ehdot

Aiheeseen liittyvät artikkelit