Politiikka ja talous

Aku Ankka ei ole lastenlehti

Aku Ankan oivaltavat ja huolellisesti kirjoitetut kuplatekstit viehättävät myös aikuisia lukijoita.
Jarkko Sirkiä
Päätoimittaja Aki Hyypän lempihahmo on Aku Ankka itse.

Aku Ankka -lehti tunnetaan Suomessa oivaltavasti kirjoitetuista puhekuplista. Yli miljoona lukijaa viikoittain keräävän lehden kohderyhmää ovat kaikki lukutaidottomasta lapsesta koko ikänsä Aku Ankkaa lukeneeseen vanhukseen.

"Puhekuplia ei kirjoiteta 10-vuotias mallilukija mielessä. Toimituksessa yritämme enemmänkin naurattaa naapuritoimittajia", lehden päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.

Monissa muissa maissa Aku Ankka on selvästi lastenlehti, jonka vauhtitarinoissa hahmot seikkailevat lippa vinossa. Suomessa sarjat lähtevät tiukemmin hahmoista.

Suomalaisiin hahmoista puree ylivoimaisesti eniten Aku Ankka. Hyypän mukaan se on Suomessa suositumpi kuin missään muualla.

Hän uskoo, että suosion taustalla on huolellisesti rakennettu hahmo, jolla on periksiantamaton luonne. Hyyppä näkee Akussa myös paljon suomalaisuuden stereotypiaa.

"Aku ei lannistu vastoinkäymisistä vaan yrittää aina vaan. Vaikka menisi kuinka huonosti, niin se on aina valmis uuteen seikkailuun. Monelle Aku taitaa olla sellainen paras kaveri, josta tietää aika tarkasti, mitä se tekee ja mihin se on menossa. Laitapa Aku taksikuskiksi, niin tiedät mitä tapahtuu."

Rakastettuja ovat myös Roope ja Aku Ankan veljenpojat. Sen sijaan Mikin iloisuus ja täydellisyys ei suomalaisia puhuttele.

Lue lisää

Essee: Lukemaan opetteleva lapsi ansaitsee laatua

Pokkaria, dekkaria, romantiikkaa, tiiliskiviromaaneja ja paikallishistoriaa – kesä näkyy kirjastojen lainauksissa

Sain viime viikolla MTK:n ansiomerkin – Mieleen tulivat sekä syntymäpäiväsankari että Aku Ankka, mutta myös klassinen lause non sum dignus, en ole sen arvoinen

Kirjallisuuden klassikot voivat olla pakkopullaa, mutta niitä myös rakastetaan – Kiinnostus syntyy lukuharrastuksen syventyessä