Politiikka ja talous

Arabia lopettaa valmistuksen kotimaassa

Fiskars aikoo siirtää Arabian tuotteiden valmistuksen kokonaan ulkomaille.
Jarkko Sirkiä

Yhtiö aloittaa Helsingin keramiikkatehtaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, joiden tuloksena kaikki Arabian tuotteet saatetaan valmistaa Suomen ulkopuolella. Tehtaalla on 130 työntekijää.

Helsingin keramiikkatehdas on vuodesta 2013 lähtien keskittynyt pääasiassa laakatuotteisiin eli lautasiin ja vateihin. Valtaosa Fiskarsin keramiikkatuotannosta tehdään Suomen ulkopuolella. Arabian astioiden ja muiden keramiikkatuotteiden sopimusvalmistajia on muun muassa Thaimaassa.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että on aiemmin investoinut keramiikan tuotantoon ja järjestellyt keramiikkatehtaan toimintaa uudelleen, mutta koventuneen hintakilpailun ja yleisen taloustilanteen vuoksi keramiikan tuotanto ei ole Suomessa kestävällä pohjalla.

Helsingissä sijaitsevan Arabian tehtaan nimi muutettiin viime vuonna Helsingin keramiikkatehtaaksi.

Muotoilun ja keramiikkataiteen pitkän linjan opettajat ovat uutisesta murheissaan, vaikka se viime vuosien kehityksen valossa ei lopulta täysi yllätys ollutkaan. Kyse on työpaikkojen lisäksi myös suomalaisen designin maineesta.

"Tärkeintä olisi, että nämä brändit säilyvät ja että suomalainen suunnittelu ja muotoilu säilyy", sanoo muotoilun professori Eero Miettinen Aalto-yliopistosta.

Aalto-yliopiston keramiikkataiteen professori Tapio Yli-Viikari muistuttaa, että tuotanto-olosuhteiden valvominen vaikeutuu huomattavasti, kun valmistus siirtyy esimerkiksi Aasiaan.

"Tällaisillakin asioilla voi olla merkitystä brändin maineeseen."

Lue lisää

Tiesitkö, että nostalgisten Sarvis-tuotteiden alkuperä löytyy lehmän maidosta?

Iittala laajentaa astioiden kierrätyspalvelua – rikkinäiset astiat hyödynnetään rakennusteollisuudessa

Muumimukeista on sukeutunut Arabialle iso bisnes

Kun kilpailija voitti palkintoja ulkomailla, Kupittaan Savi keskittyi kansanomaiseen keramiikkaan – ja se vetosi suomalaisiin