Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka ja talous

Stubbin arki alkaa heti

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF

Kokoomus vaihtoi puheenjohtajaa suuren julkisuuden saattamana. Uudesta puheenjohtajasta tulee myös uusi pätkäpääministeri.

Puheenjohtajaksi valittu Alexander Stubb rakensi kampansa oikeistolaisiksi luonnehdittujen teesien varaan. Stubb asemoi itsensä uusliberaaliksi, erotukseksi sivistysporvariksi itseään kutsuneeseen Jan Vapaavuoreen ja sosiaalireformistiksi tunnustautuvaan Paula Risikkoon.

Stubb joutuu heti tulikokeeseen neuvotteluissa uuden hallituksen ohjelmasta vaalikauden loppuajaksi.

Vaikka hallitusneuvotteluja nimitetään minineuvotteluiksi, kysymys on kokonaan uuden hallituksen muodostamisesta. Ennen kaikkea kysymys on siitä, pystyykö hallitus tarttumaan nopeasti päälle kaatuviin talousongelmiin.

Stubbin hallituksen lähtöasetelmissa ei ole kehumista, vaikka uusi pääministeri kansansuosiossa paistatteleekin. Edeltäjän perintö ei ole kovin ruusuinen.

Kataisen kuuden puolueen hallitukselta epäonnistui lähes kaikki. Vaikka hallitus muuttui matkalla viiden puolueen koalitioksi, se ei tahtia paljon parantanut. Jopa yhden hallituspuolueen, vihreiden, kokenut kansanedustaja Osmo Soininvaara nimitti hallitusta Suomen historian huonoimmaksi hallitukseksi.

Stubbin hallitus saa syliinsä edellisen hallituksen ratkaisemattomat tehtävät, joihin kuuluvat sote-uudistus ja kuntauudistus. Vielä suurempia ongelmia on taloudessa.

Suomen talouskasvu on polkenut paikallaan jo kolme vuotta ja Suomesta on tulossa Euroopan sairas mies. Valtiontalouden alijäämä on repeytynyt ennätysmäisen suureksi. Kataisen

hallitus on ottanut velkaa jo 30 miljardia entisten päälle ja Suomen kokonaisvelka on ylittämässä kriisitasona pidetyn 60 prosentin rajan. Vientiteollisuus kyntää syvissä vaikeuksissa ja työttömyys on korkealla tasolla.

Voisi kuvitella, että tällaisessa tilanteessa vanhan hallituspohjan on vaikea löytää uusia eväitä. Kun välttämättömiä asioita ei saatu ratkaistuksi Kataisen aikana, ne eivät välttämättä järjesty yhtään paremmin uudessa hallituksessa, jossa istuvat samat puolueet.

Odotukset uutta hallitusta kohtaan eivät ole korkealla. Toisaalta kannattaa muistaa,

että politiikka on aina

mahdollisuuksien taitamista. Stubbin hallitus on ainakin sillä tavoin uusi, että siinä on vanhan hallituksen ministereitä enää kourallinen. Uusien ministereiden joukossa on myös toisen johtavan hallituspuolueen, sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne.

Ay-johtaja Rinteen ja markkinaliberaali Stubbin istuminen samaan hallitukseen on mielenkiintoinen yhdistelmä. Rinteen ohjelmassa oli Kataisen hallituksen kehyspäätöksen repiminen auki. Stubb puolestaan on ilmoittanut, että mitkään muutokset säästöpäätöksiin eivät ole mahdollisia.

Stubbin ohjelmaan sisältyi myös ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen. On selvää, että tällainen ei voi sopia sosialidemokraateille mitenkään. Kerran aiemmin vastaava yritys johti yleislakkouhkaukseen.

Stubb ilmoitti myös poistavansa perintöveron ja kaavaili hurjia leikkauksia valtion budjettiin. Kuin varoitellakseen suurista sanoista, kokoomuksen konkaripoliitikko Ben Zyskowicz katsoi aiheelliseksi kertoa, että perintöveroon liittyy toinenkin puoli. Jos perintövero poistetaan, tilalle tulee myyntivoittovero, joka koskee myös omia asuntoja. Siitä verosta tuskin moni kokoomuksen kannattaja ilahtuu.

Stubb joutuukin nopeasti saman totuuden eteen kuin Antti Rinne vain vähän aikaa sitten. Juhlaa seuraa arki. Se arki on paljon ikävämpi kuin voiton hetkellä voisi kuvitella.

Silti kokoomuksessa muuttuu ainakin tyyli. Stubb on taistelija, joka epäilemättä tekee kaikkensa voittaakseen seuraavat vaalit. Tämä merkitsee sitä, että myös opposition on terästettävä politiikkaansa, jos se haluaa pärjätä nälkäiselle uudelle pääministerille.

Ensi kevään eduskuntavaaleista ei puutu väriä eikä säpinää.

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF
Lue lisää

Pääministeri Marin: Hallitus kannattaa koronapassin käytön laajentamista – "Tunnistamme myös sen, että tähän liittyy juridisia hankaluuksia ja haasteita"

Jyrki Katainen ei lähde kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi – "Minulla ei ole palavaa halua tulla valituksi"

Jyrki Katainen oikaisee avohakkuupuheitaan: "Kyseessä oli osin huumoria, mutta vitsi ei mennyt läpi"

IS: Demarit kierrättävät ministereitään – Antti Rinne nousemassa työministeriksi