Politiikka ja talous

EK näkee vain pientä elpymistä

Teollisuustuotanto pysynee lähikuukausien aikana nykyisellään tai kasvaa vain aavistuksen. Hyvä uutinen on, että pettymyksiä ei ole tullut. Teollisuuden kannattavuus parani hieman tammi-maaliskuussa.
Kari Salonen
UPM investoi 160 miljoonaa euroa Kymin sellutehtaaseen sellu teollisuus energia puunjalostus

Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrin mukaan yritysten odotukset tulevasta ovat hieman entistä myönteisempiä. Selkeää käännettä parempaan saadaan kuitenkin yhä odottaa.

”Hyvä uutinen on se, että ei tullut pettymyksiä. Käänteen odotus siirtyy loppuvuoden puolelle”, arvioi EK:n johtaja Jussi Mustonen .

Suhdannetilanne on yhä keskimääräistä heikompi kaikilla päätoimialoilla eli teollisuudessa, rakentamisessa ja palveluissa. Tilauskanta on tavanomaista pienempi ja kapasiteettia reilusti vapaana, vaikka käyttöasteet ovatkin vähän elpyneet.

Tuotannon määrä teollisuudessa kasvoi hieman tammi-maaliskuussa. Kehitys oli jopa vähän parempaa kuin kolme kuukautta sitten enteiltiin. Silti lähikuukausina tai edes loppukesän aikana kasvun ei odoteta mainittavasti kiihtyvän.

Kannattavuus vahvistui tammi–maaliskuussa hieman sekä teollisuuden että palveluiden yrityksissä. Rakentamisessa kannattavuus heikkeni vähän.

Selvästi suurimpana kasvun esteenä yritykset pitävät yhä riittämätöntä kysyntää.

Kaiken kaikkiaan yritysten suhdannekuva on hyvin hajanainen. Yritysten ja toimialojen välillä on suuria eroja.

Lue lisää

Aktia työntekijäpulasta: Työnvälitykseen kannattaisi pumpata nyt lisää voimavaroja

EK tarjoaa yllättäen pitkää palkkasopua

Neljäs vuosi alamäkeä edessä

Danske Bank: Korona iskenyt Pohjoismaiden talouksiin yhtä voimakkaasti, tänä vuonna Suomen kasvu jää muista