Politiikka ja talous

Etupiiriajattelu voimistunut Euroopassa

Venäjä on valmis käyttämään myös sotilaallista voimaa etupiirinsä turvaamiseen, jos muut keinot osoittautuvat tehottomiksi, puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho summaa.

SEINÄJOKI (MT)

Ukrainan sota on nähtävä osana laajempaa etupiiriajattelua, joka nostaa päätään Euroopassa, toteaa puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, prikaatikenraali Harri Ohra-aho.

”Venäjä kokee Naton laajentumisen uhkaksi itselleen ja näkee Itä-Euroopan värivallankumoukset länsimaiden masinoimana valtapolitiikkana. Ylipäätään Venäjä haastaa entistä voimallisemmin läntistä hegemoniaa”, Ohra-aho sanoo.

Venäjän keinoarsenaaliin sisältyy Ohra-ahon mukaan paitsi diplomatia, myös tarvittaessa sotilaallinen voimankäyttö.

”Viime vuosina on käynyt selväksi, että Venäjä on valmis käyttämään sotilaallista voimaa, jos muut keinot osoittautuvat tehottomiksi.”

Eurooppalaisesta turvallisuustilanteesta keskusteltiin maanantaina Seinäjoella järjestetyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa journalistiseminaarissa.

 

Taustalla halu palata suurvallaksi

 

Itäosaston osastopäällikkö Terhi Hakala ulkoasiainministeriöstä arvioi, että Venäjä hamuaa takaisin vanhaa vahvaa asemaansa kansainvälisessä politiikassa.

”Pyritään palauttamaan keskeinen asema kansainvälisenä toimijana, joka menetettiin Neuvostoliiton hajotessa.”

Hakala uskoo, että nationalismi vahvistuu tulevaisuudessa Venäjällä.

”Valitettavasti on odotettavissa, että kansallistunne voimistuu entisestään. Tämä on mahdollista, kun lehdistö ja tv-kanavat ovat Kremlin hallussa. ”

Lue lisää keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta

Lue lisää

MT:n uutisanalyysi: Olivatko Suomen ilmatilanloukkaukset tosiaan vain sattumaa?

Jalkapallojuhlassa sivumaku

”Suomenlahden suojelussa ei poliittista jännitettä”

YK vaatii Venäjää päättämään viipymättä miehityksensä Krimillä