Politiikka ja talous

Finavia sijoittaa merkittävän summan Guggenheimiin

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä kritisoi ratkaisua kovasanaisesti.
Pekka Fali
Kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) mielestä Finavian tehtäviin ei kuulu Guggenheimin kaltaiset hankkeet.

Suomalaisia lentokenttiä operoiva Finavia on ilmoittanut sijoittavansa merkittävän summan Guggenheim Helsinki -hankkeeseen.

Finavia näkee Guggenheim Helsingin keskeisenä investointina Suomen matkailun ja Helsingin kiinnostavuuden kehittämiseen.

"Helsinki-Vantaa kilpailee huomattavasti kokoaan suurempien kenttien kanssa vaihtomatkustajista ja turismista. Suurin osa vaihtokentistä tavoittelee stopover-matkustajia, jotka koneen vaihtojen välillä vierailevat alueen matkailukohteissa", Finavian tiedotteessa todetaan.

Pääkaupunkiseudulle pyritään houkuttelemaan lisää turisteja mielenkiintoisten nähtävyyksien avulla.

"Tämä kasvattaa myös lentoliikenteen kysyntää ja auttaa turvaamaan suomalaisten hyvät lentoyhteydet ympäri maailmaa. Miljoona uutta lentomatkustajaa luo keskimäärin noin 1000 uutta työpaikkaa, joten tässä taloustilanteessa asiaan kannattaa jo senkin vuoksi panostaa", sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Jo alkuvuodesta Eckerö Line, Finnair, Tallink Silja, Taksi Helsinki ja Viking Line kertoivat investoivansa yhteensä yli miljoona euroa Guggenheim-hankkeeseen.

Finavia ei kertonut tiedotteessaan summaa, jonka se sijoittaa Guggenheimiin. Yhtiön viestinnästä kerrotaan vain, että summa on merkittävä.

Finavia on kokonaisuudessaan valtion omistuksessa.

Keskustan Kärnältä tyrmäys sijoitukselle

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoo olevansa pöyristynyt Finavian päätöksestä.

"Valtionyhtiö Finavian tehtävänä on vastata Suomen lentoasemaverkostosta ja lentoliikenteen sujuvuudesta eikä sijoittaa tällaisiin hankkeisiin. Olen aiemminkin kritisoinut yhtiön keskittymistä Helsinki-Vantaan parkkibisnekseen ja "makkaranmyyntiin", mutta tämä on kyllä kaiken huippu", Kärnä kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Kärnä vaatiikin Finavialta selvitystä asiasta.

"Nyt kannattaisi keskittyä uusien asiakkaiden hankintaan ja reittien luomiseen, sillä esimerkiksi Lapin lentoliikennekapasiteetti on tälläkin hetkellä riittämätön vaikka kysyntää on. Yhtiö näyttää kuitenkin unohtaneen sen päätehtävän. Avoimuuden takia on myös välttämätöntä, että sijoituksen suuruus tuodaan nopeasti julkisuuteen."

Lue lisää

Yle uutiset: Laulujoutsenet kokoontuvat valtaviin muuttoparviin – parhailla ruokapaikoilla voi nähdä pitkälle toistatuhatta joutsenta

Kaivosvero on oikea ratkaisu

Metsähallitukselta neuvo tunturissa vaeltavalle ikävän lieveilmiön seurauksena: "Älä siirrä yhtään kiveä"

Komeilevat maaruska ja puuruska täydentävät nyt toisiaan Lapissa – Etelä-Suomelle tuo tasoitusta värikylläinen vaahtera