Politiikka ja talous

Finnet-liitto huolehtii tietoverkoista: Caruna-ongelma uhkaa

Jos tietoverkkojen omistus karkaa ulkomaille, myös tiedonsiirron puolella voidaan ajautua Carunan tapaisiin isoihin hintamuutoksiin, varoittaa Finnet-liiton Jarmo Matilainen.
Sami Karppinen
Mobiiliyhteydet eivät toimi ilman valokuituverkkoja, Finnet-liitto muistuttaa. Siksi mobiilia ja valokuitua ei pidä laittaa vastakkain.

Kuntien palvelutason ja alueen elinkeinoelämän toimintaedellytysten kannalta on huolehdittava siitä, että alueen kiinteän kuituverkon omistaja pysyy paikallisessa omistuksessa. Omistuksen siirtyminen suuremmille toimijoille ja monikansallisille sijoittajille on alueille suuri riski, varoittaa Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.

"Jos verkon omistaja ja asiakas ovat eri taho, voittoa ei investoida paikallisiin palveluihin. Edessä voi olla Carunan-tyyppinen tilanne."

Matilainen näkee merkkejä siinä, että Suomen matalat tiedonsiirtohinnat voivat kääntyä. Se olisi hänen mukaansa kohtalokasta varsinkin harvaan asuttujen alueiden yrityksille ja asukkaille.

"Jos sen lisäksi suurimmat operaattorit myydään vielä suuremmille kansainvälisille toimijoille tai veroparatiisissa oleville sijoittajille, niin hintataso uhkaa lähteä kasvuun."

Finnet-liiton tiedotteessa muistutetaan, että kiinteä laajakaistan puuttuminen ei ole vain maaseudun ongelma vaan myös taajamat ja monet kaupunkien omakotialueet ovat mobiilin tiedonsiirron varassa. Tähän suuntaan on vienyt se, että suurimmat operaattorit TeliaSonera, Elisa ja DNA ovat ostaneet paikallisia puhelinyhtiöitä ja viime vuosina ne ovat keskittyneet mobiiliverkkojen rakentamiseen.

Mobiili ja valokuitu nähdään erheellisesti toisensa poissulkevina vaihtoehtoina. Pitää muistaa, että mobiili toimiakseen vaatii kiinteän kuituyhteyden, Matilainen huomauttaa.

Toisin sanoen 3g- ja 4g-mastot tarvitsevat kuituyhteyden toimiakseen. Mitä kattavampi valokuituverkko, sitä tiheämpi mobiiliverkkokin saadaan aikaan.

Finnet-liittoon kuuluu parikymmentä alueellista operaattoria, minkä lisäksi Suomen Seutuverkkoihin kuuluu 28 paikallista verkkoyhtiötä.

Lue lisää

”Kela antaa ennemmin taksilippuja kuin laajakaistaseteleitä”

Yli puolet maaseudun laajakaistasta on yhä rakentamatta

Digitaalisuus pitää rakentaa kuidun, ei mobiilin varaan

Suomalaiset hullaantuivat matkapuhelinverkon tiedonsiirtoon