LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Politiikka ja talous

Hallitus ei kannata pakolaisten EU:n pakkojakoa

Hallitus on ottanut kantaa EU-komission esitykseen turvapaikanhakijoiden jakamisesta unionimaiden kesken.

Hallitus on valmis ottamaan vastaan EU-komission esityksen mukaiset noin 2 400 turvapaikanhakijaa vapaaehtoisuuden pohjalta. Hallitus ei kannata ehdotusta EU:n pakollisesta taakanjaosta pakolaiskriisissä. Asiasta linjattiin perjantaiaamuna EU-ministerivaliokunnassa.

"Suomen kanta lähtee siitä, että kannamme oman osamme kriisissä. Emme halua muuttaa taakanjakojärjestelmää tilapäisen kriisin takia", kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Suomen lopullinen kannan sinetöi eduskunnan suuri valiokunta. Se on koolla tänään iltapäivällä.

Hallituksesta sisäministeri Petteri Orpo (kok.) saa valiokunnan evästyksen. Orpo osallistuu ensi maanantaina Brysselissä pidettävään ylimääräisen ministerineuvostoon.

Orpo sanoo, että Suomi edellyttää EU:lta määrätietoisia toimia kaikilla politiikkasektoreilla. Hän kertoo, että viimeisimmän arvion mukaan Eurooppaan saapuu jopa miljoona turvapaikanhakijaa.

"Jos hyväksyisimme pakollisen taakanjaon, antaisimme EU-komissiolle paljon valtaa", toteaa Orpo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo, että komission esitys pakollisesta taakanjaosta ei sovi Suomelle. Soini mielestä ei ole oikein, että ihmiset ensin vaeltavat Euroopan läpi ja tulevat sitten palautetuksi takaisin.

"Ne, joilla on todellinen hätä, ansaitsevat oikeudenmukaisen kohtelun", Soini viitoittaa.

Soinin mukaan Suomi edellyttää, että Dublin-menettely saadaan toimimaan. Myös lista turvallisista maista on päivitettävä, jotta esimerkiksi pikakäännytykset ovat mahdollisia.

Hänen mielestä oleellista on, että turvapaikan saajat osallistuvat kotouttamistoimiin. Jatkossa myös turvapaikanhakijat eivät kuulu asumisperusteisen sosiaaliturvan piiriin. Myös perheenyhdistämisen kriteerejä tarkastetaan.

EU-komissio esitti keskiviikkona, että 120 000 valtaosin Syyriasta, Libyasta ja Eritreasta tulevaa turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muualle Eurooppaan. Suomen osuus komission esityksessä olisi vajaat 2 400 turvapaikanhakijaa.

Lue lisää

Eläinpalkkioihin saatava ratkaisu heti

EU:n komission vuodenvaihteelle odotettu ratkaisu eläinpalkkioista viipyy edelleen – Leppä: "aikatauluja tärkeämpää on nyt saada asia järjestykseen"

Aavistushakkuut yleistyvät

Pelisääntöihin pitää voida luottaa