Politiikka ja talous

Hankasalmen kylänmiehet: ”Jäitä hattuun, liikenneministeri Berner!”

Hankasalmen Jari-Pekka-taukopaikalla kokoontunut raati ihmetteli liikenneministerin avauksia.
Petteri Kivimäki
Hankasalmen huoltoasemalla puhuttiin takseista ja tiemaksuista. Maanviljelijä Jorma Kärkkäinen (vas.), eläkeläinen Rauno Valkonen ja taksinkuljettaja Reino Täyränen toivovat liikenneministeriöltä malttia ja harkintaa, kun uudistuksia tehdään.

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) linjaukset taksiliikenteen vapauttamisesta sekä tiemaksujen keräämisestä eivät vakuuta hankasalmelaisia.

Taksinkuljettaja Reino Täyränen, viljelijä Jorma Kärkkäinen ja eläkeläinen Rauno Valkonen toivovat, että uudistuksia pohditaan vielä tarkoin liikenneministeriön päässä.

”Liian jyrkkiä muutoksia ajetaan läpi aivan kylmiltään. Kehottaisin ministeri Berneriä laittamaan nyt jäitä hattuun”, Valkonen toteaa.

”Ei todellakaan pidä vapauttaa taksipuolen sääntelyä”, hän tähdentää.

”En kannata taksisääntelyn vapauttamista. Taksipalvelut heikkenisivät maaseudulla rajusti. Berner on aivan hakoteillä”, Kärkkäinen komppaa.

Myös tiemaksut kuulostavat Kärkkäisen korvaan käsittämättömiltä.

”Pitkien etäisyyksien maassako pitäisi alkaa maksaa erikseen autolla ajamisesta maaseudulla? Aivan uskomattomalta kuulostaa.”

Taksimies Täyrästä arveluttaa, millä tavoin tiemaksuja varten tarvittavaa tietoa kerättäisiin.

”Mitään uutta kyttäysjärjestelmää ei tarvita eikä valvontalaitteita autoihin. Sellainen nostaisi hirvittävästi liikkumisen hintaa ja Helsinkiin syntyisi uutta virkamieskuntaa valvomaan maaseudun ihmisten liikkumista.”

Liikennekaaressa esitetään myös henkilö- ja tavarakuljetusten yhdistämistä.

”Suhtaudun varauksella. Aikatauluissa on pysyttävä tässäkin ammatissa. Ei sellainen toimi, että pitää pudotella tavaraa matkan varrelle, kun viedään mummoa sairaalaan”, Täyränen summaa.

Taksikuskin mielestä olisi tärkeää, että asiakkaat voisivat tilata suoraan haluamansa taksin.

”Kelan nykyjärjestelmä on romuttanut tämän mahdollisuuden, kun taksit ohjataan kohteisiin vaihteen kautta. Jos asiakas voisi itse tilata haluamansa tutun taksin, saisi aitoa palvelua.”

Täyräsen mukaan maaseudun taksit palvelevat asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti.

”Käytämme mummot kaupassa ja tarvittaessa kannamme halotkin tupaan. Kaupunkitakseilla on kiire, eikä siinä ehditä kuin kyydittää asiakas nopeasti paikasta toiseen.”

Lue lisää

Lukijalta: Helsingin rautatieaseman takseissa on "epärehellisiä, epäasiallisia ja jopa asiakkaille vaarallisia hämäräheikkejä"

Helsingin Rautatientorin taksiongelma ratkaistava

"Kun autoa pystyy lataamaan kotona, niin sähköauton käytössä ei ole mitään ongelmia" – Kangasalalainen Hannu Rasi ajaa taksia Teslalla

Mitä yhteistä on Maustetytöillä ja Kauko Röyhkällä? – Molemmat artistit saapuvat tänä kesänä Joutsaan esiintymään