Politiikka ja talous

Hevosihmiset ottavat joukolla osaa - menehtynyttä ratsastajaa muistetaan ympäri maailman

Ratsastajat ympäri maailman ovat lisänneet kuvia tunnisteella #rideforolivia kunnioittaakseen kenttäratsastuksessa menehtyneen, 17-vuotiaan australialaistytön muistoa. Onnettomuus nosti taas esille lajin vaarat.
Kuvakaappaus facebookista
Lukuisat suomalaisratsastajat ovat osoittaneet tukensa kenttäkisoissa menehtyneen australialaistytön muistolle. Kuvakaappaus Facebookista.

Australiassa viime sunnuntaina tapahtuneen ratsastusonnettomuuden aiheuttamat laineet lyövät laajalle.

Eiliseen mennessä yli 8 miljoonaa ratsastajaa oli lisännyt sosiaaliseen mediaan kuvan itsestään ratsailla hashtagilla "#rideforolivia". Tempauksella kunnioitetaan ratsastaja Olivia Inglisin muistoa.

17-vuotias australialaisratsastaja Inglis menehtyi kenttäratsastuksen maasto-osuudella viime viikonloppuna Australian Gundyssa. Hän lähestyi Coriolanus-ratsullaan 110-senttistä estettä, kun hevonen oletettavasti törmäsi esteeseen ja kaatui alastulossa tytön päälle.

Inglisin vanhemmat seurasivat tilannetta järkyttyneenä. Inglisit kuuluvat Australian tunnetuimpiin ratsastajaperheisiin: suku on kasvattanut täysiverisiä ja kilpaillut niillä yli 130 vuoden ajan. Perhe on toivonut, että ratsastajat ympäri maailman jakaisivat lempikuviaan itsestään ratsailla muistoksi heidän tyttärensä rakkaudesta lajiin.

He ovat myös perustaneet rahaston, johon kerätään rahaa nuorien kenttäratsastajien tukemiseksi.

Onnettomuus nosti jälleen pintaan myös keskustelun lajin turvallisuudesta. Ratsastuksen kuninkuuslajiksikin nimitetty kenttäratsastus nauttii kyseenalaista kunniaa vaarallisimpana olympialajina.

Vuosien 1997 ja 2008 välillä ainakin 37 ratsastajaa kuoli joko välittömästi tai loukkaantumisen seurauksena kilpaillessaan kansallisissa tai kansainvälisissä kisoissa kenttäratsastuksen maasto-osuudella.

Jankari lähdössä Rion olympialaisiin

Time-lehden mukaan kansainvälisen ratsastajainliiton (FEI) entinen puheenjohtaja Haya Bint Al Hussein varoitti ennen Lontoon olympialaisia, ettei kenttäratsastus välttämättä pääse mukaan kisoihin. Kansainvälisellä olympiakomitealla oli hänen mukaansa perusteltuja huolia lajin turvallisuudesta. "Se, että kävelee kilpailun jälkeen pois kiittäen, ettei kukaan tällä kertaa kuollut, ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi."

Kiinteät maastoesteet yhdistettynä kovaan vauhtiin ja epätasaiseen maastoon lisäävät lajin haastavuutta.

Toisaalta esteiden massiivisuudella helpotetaan hevosta hyppäämään kunnolla. Esteet on myös rakennettu siten, että hevonen voi kiertää ne, jos se ei pysty tai uskalla ylittää niitä.

Kenttäratsastuksen olympiamitaleista kilpaillaan jälleen Rio de Janeiron kesäolympialaisissa.

Kilpailua tähdittää myös suomalaisratsastaja Elmo Jankari: FEI vahvisti eilen, että Jankari on saavuttanut maapaikan olympialaisista.

Edellinen suomalainen kenttäratsastaja olympialaisissa oli Piia Pantsu Jönsson Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

Muokattu 10.3 klo 13:00: Tekstiin lisätty lause koskien Olivia Inglisin perhettä, otsikkoa ja ingressiä muutettu.

Lue lisää

”Aina naurattaa, kun ratsastaa!” – Lajin vaihto ja tavoitteellinen valmentautuminen muuttivat Susanna ja Aava Porrin hevoselämän

Petri Pesonen toivoo uuden kilpailusarjan motivoivan, inspiroivan ja tuovan iloa kilparatsastukseen – ”Hyvää meininkiä ja tasokkaat puitteet”

”Kengitin ennen enimmäkseen ravureita, nykyään asiakkaistani lähemmäs 80 prosenttia on jo ratsuja” – Kuituhiekalla myös ratsuilla kilpaillaan ilman kenkiä tai kevyemmillä kengillä

"Ruotsissa eläimiä jää junien alle hämmentävän paljon" – hirviä kuolee naapurimaan radoilla vuodessa yli tuhat, Suomessa 75