Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka ja talous

Kaksi isoa broileritilaa vaihtoi Kronfågelille

Tilat siirtyvät pois HK Scanilta.
Jaana Kankaanpää
Kronfågelilla on vasta muutama sopimustuottaja. Viime vuonna se osti Huttulan kukon liiketoiminnan ja tilat.

Kaksi pitkän linjan isoa broileritilaa on siirtymässä HK Scanilta ruotsalaisen Kronfågelin sopimustuottajiksi. Asiaan ei liity mitään dramatiikkaa, ja suhteet HK Scaniin ovat kunnossa. Hiukan haikealta tuntuu, toteaa Ari Mahlamäki Huittisista.

Mahlamäellä ja myös Kronfågelille siirtyvällä Mika Säterillä on yhteensä nelisensataatuhatta kasvatuspaikkaa.

Mahlamäki perustelee ratkaisua tavallaan uutena mahdollisuutena tilalle. "Broileripiireissä asia tiedetään eikä kielteistä kommentteja ole kuulunut."

Hän korostaa, ettei asia liity mitenkään HK Scanin toimitusjohtajan erottamiseen, vaikka sellaistakin on vihjailtu. Sopimukset Kronfågelin kanssa tehtiin viikkoa aiemmin kuin toimitusjohtajan vaihtamisesta kerrottiin.

Mahlamäki arvelee, että asia kiinnostaa senkin takia, että leiriä vaihtavia on broileripuolella hyvin vähän verrattuna esimerkiksi sikatiloihin.

Kronfågelilla on toistaiseksi vasta muutama sopimustuottaja. Yhtiö on edennyt "pintakaasulla", mutta nyt on tarkoitus kiihdyttää kunnolla, toteaa yhtiön maajohtaja Mikko Karel Kronfågelilta.

Kronfågel on hakenut uusia tuottajia muun muassa lehti-ilmoituksilla. Karelin mukaan on ilahduttavaa, että kiinnostusta broilerien kasvattamiseen on.

Yhteydenottoja on tullut etenkin nuorilta viljelijöiltä. Ensimmäinen sopimustuotantoon tuleva halli valmistuu pikimmiten.

Kronfågel tuli Suomen markkinoille viime keväänä, kun se osti Huttulan Kukon liiketoiminnan ja toimitilat.

Karel ei halua arvioida Kronfågelin tulevaisuudensuunnitelmia, osin siksi, että emoyhtiö Skandi Standard on pörssiyhtiö.

Alkutuotannosta vastaava johtaja Veli-Matti Jäppilä toteaa, ettei kahden tuottajan jääminen pois vaikuta yhtiöön eikä siipikarjanlihan toimituksiin. Hallikapasiteettia on riittävästi ja vaje voidaan paikata tuotantotaukoja lyhentämällä.

"Kilpailutilanne toki muuttuu, kun uusi toimija tulee markkinoille."

Lue lisää

Satakunnan Kansa: Useita broileritiloja siirtynyt HK:lta Kronfågelille

HK Scanin Rauman broilerlaitos sai ympäristöluvan

HK:lta piristävä uutinen

HK Scanin toimitusjohtaja broilerin Japanin-viennistä: Upea juttu!