Politiikka ja talous

Katainen: Ei jätetä yhden kortin varaan

Pääministeri Jyrki Katainen toivoo Etelä-Suomen maatalouden kansallista tukea varmemmalle pohjalle kuin nykyinen 141-artikla. MTK-liittojen puheenjohtajat koko Suomesta tapasivat pääministerin perjantaina.
Kari Salonen

MTK-liittojen ja MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajien lähetystö vetosi perjantaina pääministeri Jyrki Kataiseen (kok.), jotta hän neuvottelisi komission huipputasolla parhaan jatkon Etelä-Suomen maatalouden 141-tuelle.

Puheenjohtajien kirjeen luovutti Kataiselle MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila .

Katainen sanoi arvostavansa erityisesti sitä, että asialla olivat yhtenä rintamana MTK-liittojen puheenjohtajat koko maasta.

Pääministerin mukaan hallituksella ja tuottajilla on yhteinen näkemys Etelä-Suomen tuen merkityksestä, ja sen jatkon eteen on tehty urakalla työtä niin Brysselissä kuin Strasbourgissa.

Eri mieltä maa- ja metsätalousministeriö ja tuottajat ovat olleet ministeriön aikomuksesta siirtää osa 141-tuista maksettavaksi EU:n cap-tuista. Niistä aiempaa suurempi osa voidaan maksaa tuotantoon sidottuna. Pääministerin mukaan kyse on siitä, ettei jätetä kaikkea yhden kortin varaan.

Katainen toivoo, että EU-parlamentin maatalousvaliokunta hyväksyy maanantaina Petri Sarvamaan (kok.) esittämän siirtymäsäännöksen. Hän uskoo sen olevan järjestäytyneempi keino kuin EU-komission lakimiesten hampaissa koko ajan ollut liittymissopimuksen artikla 141.

”Ihan hyvä tulokseen on mahdollisuus”, pääministeri arvioi Etelä-Suomen maataloustuen jatkoa. ”Mutta ei juhlita ennen kuin nimet ovat paperissa.”

Tapaamisessa olivat mukana myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ja valtiosihteeri Risto Artjoki (kok.).

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan Tommi Lunttilan mukaan tapaaminen vakuutti ainakin siitä, että pääministeri Katainen arvostaa kotimaista ruokaa ja tietää sen tuottamisen haasteet.

”Silti on yhä huoli siitä, onko koko hallitus tässä mukana yksimielisesti ja täysillä.”

Lue lisää

EU:n lisääntyvä metsäpäsmäröinti huolettaa metsänomistajia

Ruokavienti ottaa askeleen

Puurakentamisen tosiasiat ovat ilmeisesti jääneet Betoniteollisuuden lobbauksen jalkoihin

Suomalaisia pakasteita viedään nyt Kiinan markkinoille K-ryhmän ja MTK:n yhteistyöllä – Alibaban verkkokaupassa ei ole aikaisemmin myyty pakastetuotteita