Politiikka ja talous

Kehittyneet maat luopuvat maatalouden vientituista

WTO:n ministerikokouksessa sovittiin Nairobin minipaketista, johon sisältyvät maatalous ja kehityspolitiikka.
Jukka Koivula
Ministerineuvos Juha Niemi (vas.), Suomen Geneven pysyvä edustaja, suurlähettiläs Päivi Kairamo sekä ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen edustivat Suomea WTO:n ministerikokouksessa Nairobissa.

NAIROBI, KENIA (MT)

Kehittyneet maat sitoutuvat niin kutsutussa Nairobin minipaketissa luopumaan maatalouden vientituista. Kehitysmaat saavat lisäaikaa vientitukensa poistamiseen.

Päätöksellä pyritään tervehdyttämään maatalouskauppaa tavalla, josta hyötyvät sekä kehitys- että kehittyneet maat.

"Vientitukien poistaminen on WTO:lle historiallinen päätös, ja myös EU:lle merkittävä," ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen sanoo.

"Suurin asia on vientikilpailun kuriin laittaminen", MTK:n kansainvälisten asioiden johtaja Seppo Kallio toteaa.

EU-maiden on luovuttava vientituistaan 2017 mennessä, kehitysmailla takarajana on tilanteesta riippuen 2019 tai 2022.

Maailman kauppajärjestö WTO:n päätöslauselmassa sitoudutaan vahvasti maatalouden vientikilpailun vauhdittamiseen ja markkinoillepääsyn helpottamiseen.

"Suuri ongelma on edelleen, että kehitysmaille annettavat edut vääristyvät, koska kehitysmaaryhmään kuuluu sellaisia maita kuten Brasilia, Kiina ja Intia, jotka ovat joissakin tuotteissa suuria viejiä. Aidosti köyhät maatalousmaat siis kärsivät", Kallio sanoo.

EU ylsi tavoitteisiinsa

Suomen ja EU-maiden kannalta olennaista oli, että sopimukseen sisällytettiin maatalouskaupan kaikki neljä osa-aluetta, eli vientituet, valtionkauppayritykset, ruokaturva sekä vientiluotot.

"Paketissa huomioidaan kaikki neljä pilaria, joskin niiden vahvuudet ovat erilaisia. Tämä riitti EU:lle, kun vientituet on jo aiemmin poistettu omin toimin", Kallio summaa.

WTO-neuvottelut Nairobissa lykkääntyivät yli vuorokaudella, kun erityisesti Intia ja Turkki harasivat viimeiseen asti maataloussopua vastaan. Lopulliseen sopimusmuotoiluun päästiin myöhään lauantaina.

EU ja köyhimmät kehitysmaat löysivät toisensa. Yhdysvallat oli aluksi passiivinen, mutta antoi lopussa vahvan tukensa maataloussovulle.

Nairobissa päätettiin myös kehityspolitiikasta.

Vähiten kehittyneiden maiden vientimahdollisuuksia ja palveluiden tarjontaa kehittyviin maihin vahvistetaan.

Nairobissa laajennettiin informaatioteknologian kaupan vapauttamista koskevan ITA-sopimuksen tuotekatetta. Sopimus laskee Suomen teollisuudelle tärkeiden tuotteiden tulleja.

Käynnissä ovat myös ympäristöteknologian kaupan vapauttamista koskevat neuvottelut.

Dohan kierros jatkuu

Paineet Nairobin minipaketin syntymiselle olivat valtaisat.

Kokouksen alussa Yhdysvallat kyseenalaisti koko 2001 käynnistetyn Dohan kierroksen jatkon, mikäli neuvotteluissa ei synny päätöksiä.

Osa WTO-jäsenistä haluaa jatkaa nykyiseltä pohjalta, osa taas edistäisi monenkeskistä kauppaa uusin tavoin.

Käytännössä Nairobin minipaketti sinetöi Dohan kierroksen jatkon.

Lue lisää

Turkin johto kannustaa kansaa lisäämään kasvissyöntiä – valuutan syöksy nosti elintarvikkeiden hinnat korkealle

EU ryöstöretkellä Suomen metsissä

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun

Yle uutiset: Laidunmaan vähyys saa porot ruokailemaan viljelijöiden pelloilla Hyrynsalmella