Politiikka ja talous

Kellojen siirtäminen käy terveyden päälle

Tunnin siirto ajassa voi aiheuttaa viikon tai jopa pidemmän univajeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee luopumaan kellojen siirrosta.
Kari Salonen

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään jälleen kesäajasta takaisin talvi- eli normaaliaikaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kellojen siirtely aiheuttaa monelle unihäiriöitä.

Laitos lakkauttaisi koko touhun terveydelle haitallisena ja turhana.

Väsymys altistaa onnettomuuksille

Erikoistutkija Tuuli Lahti THL:stä pitää ajalla kikkailua hölmöläisten hommana, koska se ei palvele enää tarkoitustaan.

”Järjestelmä luotiin energian säästämiseksi, mutta tutkimusten mukaan se ei säästä energiaa, vaan jopa lisää kulutusta.”

Kellojen siirtämisen vaikutusta on tutkittu terveillä aikuisilla. Vaikka tunnin muutos aikataulussa saattaa tuntua pieneltä, fysiologiset rytmimme sopeutuvat hitaasti aikataulumuutoksiin.

Joillakin tunnin siirto ajassa voi aiheuttaa viikon tai jopa pidemmän univajeen. Siitä johtuva väsymys ja vireystilan lasku altistaa onnettomuuksille niin liikenteessä kuin kotonakin.

Vuorokausirytmin häiriintymisen tiedetään laukaisevan jopa mielenterveyden häiriöitä, joten kansanterveydelliset vaikutukset voivat olla kauaskantoisia.

Äkillinen muutos ympäristön valaistusolosuhteissa vaikuttaa myös aineenvaihduntaan. Seurauksena on usein ruokahalun kasvu, makeannälkä ja painon nousu.

Tukholmalaisen tutkimuksen mukaan kesäaikaan siirtyminen näkyy jopa kuolintilastoissa sydänkohtausten lisääntyneenä määränä.

Kelloja siirretään tunnilla taaksepäin sunnuntaina 28.10. klo 4.00.

Lue lisää

Millainen koronatilanne on Suomessa nyt? STM:n ja THL:n info kello 10

Puolet Veikkauksen peleihin käytetyistä rahoista tulee seitsemältä prosentilta pelaajista – tunnistautuneena pelaa tällä hetkellä 80 prosenttia pelaajista

THL: Suomessa on todettu 213 uutta koronatartuntaa – koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa 100 ihmistä

Korona-aikana on vietetty paljon aikaa neljän seinän sisällä – kotitapaturmien takia on kuitenkin hakeuduttu tavallista harvemmin sairaalahoitoon