Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka ja talous

Koirasusi ei ole EU:n vieraslajilistalla, maahantuontikielto pysyy

Koirasuden pitoon lemmikkinä ei kuitenkaan vielä ole tulossa rajoituksia.
Markku Vuorikari
Koirasusia on Suomessa lemmikkeinä tuhatkunta. Luonnossa ne ovat erittäin harvinaisia. Kuvassa tavallinen susi.

Koirasusi ei ole EU:n haitallisten vieraslajien listalla, josta päätettiin perjantaina. Se ollaan kuitenkin lisäämässä kansalliselle vieraslajilistalle, joka täydentää EU:n listaa.

"Koiran ja suden risteymillä on tälläkin hetkellä maahantuontikielto. Se pysyy myös uudessa asetuksessa", lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo. Koirasuden pitoon lemmikkinä ei kuitenkaan vielä ole tulossa rajoituksia

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta vaati koirasuden lisäämistä haitallisten vieraslajien listalle viime viikon keskiviikkona valmistuneessa mietinnössään.

Kaikkia EU-maita koskevalla vieraslajilistalla on 37 lajia, joista viittä esiintyy Suomessa.

Näiden lajien tuonti, kasvattaminen ja pitäminen on kiellettyä helmikuusta alkaen.

Listalla on myös täplärapu, mutta Suomi sai neuvoteltua asetukseen poikkeuksen, joka mahdollistaa ravustuksen jatkumisen. Täplärapua ei kuitenkaan saa enää istuttaa uusiin järviin, eikä viedä toisiin EU-maihin.

Muut Suomessa esiintyvät lajit ovat kaksi jättiputkilajia, keltamajavankaali ja villasaksirapu. Lähinnä lemmikkeinä ja eläintarhoissa voi lisäksi olla muun muassa pesukarhuja ja maaoravia.

Lue lisää

Lähes 8 500 susihavaintokirjausta Tassu-järjestelmään – vuoden takaiseen verrattuna pari- ja laumahavaintojen yhteismäärä on kasvanut lähes tuhannella

Yksin kuljeksivia susia on liikkeellä ennätysmäärä hyvän pentutuoton seurauksena

"Rajat susikannan kasvulle", vaatii Metsästäjäliitto – susikannan selvä kasvu mahdollistaa kannanhoidollisen metsästyksen

Suden kannanhoidollista metsästystä valmisteleva raportti julkaistaan ensi viikolla – Luonto-Liitto jätti työryhmän: "Emme hyväksy susilaumojen metsästystä"