Politiikka ja talous

KOMMENTTI: Alkoholilain uudistus sortuu näpertelyyn

Katja Lamminen: Alkoholijuomien hintoja on laskettava, jotta Viron viinaralli hiipuu ja väki saadaan käymään ravintoloissa.
Jaana Kankaanpää
Viron matkustajatuonti rehottaa ja suomalaiset juovat mieluummin kotona kuin ravintolassa. Nämä vinoumat olisi syytä korjata alkoholilain uudistuksella.

Ettäkö tulevaisuudessa baaritiskiltä saa ostaa oikein kaksi juomaa kerralla?

Se, että alkoholilaista siivotaan sinne roikkumaan jääneitä outouksia, joita ei ole vuosiin edes noudatettu, ei ole oikeaa uudistamista.

Kuluttajat kaipaavat alempia hintoja. Vain siten väki saadaan viihtymään ravintoloissa ja ostamaan juomat Viron sijasta kotimaasta.

Etenkin oluttuopin hinta on kohtuuton. Olutta pitäisi kohdella elintarvikkeena, jonka valmistus Suomessa täkäläisistä raaka-aineista hyödyttää talouttamme. Samaan syssyyn pitäisi tunnustaa lisäarvo, jonka pienpanimot tuovat olutkulttuuriin ja maaseutumatkailuun. Tuo lisäarvo jää pitkälti hyödyntämättä, koska panimot eivät saa myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä alkoholiasioiden päällä istuva virkamies Ismo Tuominen on todennut Nykypäivän verkkouutisessa (11.1.2014), että Suomi kuuluu Venäjän kanssa “väkivalta-, votka- ja humalavyöhykkeeseen”. Jos alkoholipolitiikkaa jatketaan nykymalliin, votkavyöhykkeestä tosiaan itsemme löydämme.

Siinä missä mietoja juomia yliverotetaan, kirkkaita saa ostaa suhteellisen halvalla. Kannattaisi tukea kehitystä, joka vie meitä kohti olut- ja viinipainotteista kulttuuria. Asia etenisi omalla painollaan, jos meitä, aikuisia ihmisiä, ei lyötäisi jatkuvasti kepillä sormille.

Kirjoituksen otsikkoa on muutettu 22.2. kello 9:25: kirjoitus on kommentti, ei uutinen.

katja.lamminen@mt1.fi

Lue myös:

Pienpanimot peräävät ulosmyyntioikeutta

Kaivatut verohelpotukset jäämässä pois alkoholilain uudistuksesta

Rehula väläyttää Alkon myyntiajan pidentämistä

Lue lisää

Panimoliiton uusi toimitusjohtaja ajaa peuroja ja viihtyy baareissa: "Olen aina ollut pubi-ihminen"

Lääkkeiden, ruuan ja palveluiden haku Virosta kiihtyi ennätykseen

Uuden alkoholilain luvataan valmistuvan jouluksi: "Lisää asiantuntijoita – toisinajatteloita niin sitten vastapuoltakin"

Presidentin allekirjoitus lähettää tänään olutrekat kohti kauppoja