Politiikka ja talous

Kun maaseutunuori oli "vanha"

On ollut aika, jolloin maaseutunuorten edustaja MTK:n johtokunnassa oli vanha verrattuna johtokunnan nuorimpaan.
Markku Vuorikari
Maaseutunuoret valitsevat edustajansa MTK:n johtokuntaan perjantaina. Ehdokkaat ovat alle 35-vuotiaita.

Poikkeus nähtiin 1994. Kymenlaakson edustajaksi johtokuntaan tuli Reino Parkko, 35, Elimäeltä. Maaseutunuorten ensimmäinen edustaja johtokunnassa, Asko Peltola Lapualta, oli puolta vuotta vanhempana ehtinyt 36-vuotiaaksi.

Maaseutunuorten edustajaksi Parkko ei olisi tuolloin kelvannut, koska oli täyttänyt 35 ennen vuoden alkua. Peltola sen sijaan kelpasi, koska oman kolmivuotiskautensa alussa hän oli ollut 34-vuotias, juuri nuorten ikärajan oikealla puolella.

35-vuotiaina johtokuntaan on valittu myös Kati Partanen Iisalmesta ja Matti Seitsonen Anjalankoskelta 2011. Silloin maaseutunuorten edustaja Timo Kankaanpää Ilmajoelta pysyi johtokunnan juniorina.

Esimerkit ovat toimittajan muistikuvia siltä ajalta, jolloin maaseutunuorilla on ollut nimikkopaikka MTK:n johtokunnassa, vuodesta 1992. Vanhemmasta historiasta ei ole kattavaa selvitystä. Varsinkin järjestön alkuvuosina ja sittemmin pian sotien jälkeen nuoria luottamushenkilöitä on varmasti ollut.

MTK:ta johti 31-vuotias

MTK:n puheenjohtajat ovat valintahetkellä olleet kahta poikkeusta lukuun ottamatta noin nelikymppisiä, vähän alle tai yli. Juha Marttila oli 42-vuotias, kun hänet valittiin 2009.

Nuorimpana MTK:n johtokuntaa, silloin valtuuskunnaksi kutsuttua, johti Bjarne Westermarck. Hän oli 31-vuotias alkaessaan hoitaa puheenjohtajuutta 1918–22. MTK:n edellinen – ja seuraava – puheenjohtaja Juho Jännes oli sillä välin lähettiläänä Saksassa.

Vanhimpana, 61-vuotiaana, puheenjohtajana aloitti Toivo T. Pohjala 1993. Hän tuli ulkoministeriksi siirtyneen Heikki Haaviston sijaiseksi.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila oli 37-vuotias, kun hänet valittiin tehtävään 2013. Aiemmin Lunttila oli ollut maaseutunuorten edustaja MTK:n johtokunnassa 2007–09 ja sen jälkeen MTK:n valtuuskunnan jäsen.

Lue lisää

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi