Politiikka ja talous

Kysyntä lisääntyi ja kannattavuus parani: Luomulihan tuotanto kasvoi kolmanneksella

Luomulihan tuotannon suhteellinen kannattavuus verrattuna tavanomaiseen koheni viime vuonna.
Markku Vuorikari
Raatokeräilyalueen ulkopuolella sijaitsevien lammas- ja vuohitilojen on ehkä jatkossa toimitettava näytteitä tilalla kuolleista tai lopetetuista eläimistä.

Luomulihan myynti ja tuotanto kasvoivat viime vuonna.

Luomueläimistä saatiin lihaa runsas neljä miljoonaa kiloa, mikä on kolmannes edellisvuotta enemmän. Vähittäiskaupat myivät luomulihaa noin 15 miljoonan euron edestä.

"Isot kauppaketjut ovat laskeneet elintarvikkeiden hintoja, mikä näkyy myös luomutuotteissa. Viime vuonna etenkin tuoreen luomulihan myynti lisääntyi huomattavasti", toteaa tiedotteessa toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta.

Noin viidesosa Suomessa tuotetusta luomulihasta myydään tiloilta suoraan asiakkaille, joiden joukossa on ravintoloita ja vähittäiskauppoja.

Valoisien lukujen taustalla on sekä lisääntynyt kysyntä että luomulihan tuotannon suhteellisen kannattavuuden paraneminen verrattuna tavanomaiseen lihantuotantoon.

Pro Luomu kysyi luomulihan tuotantotietoja viime vuodelta alkuvuodesta 27 teurastamosta. Kyselyn teki TNS Suomen Gallup Elintarviketieto Oy.

Lähes neljäsosa kaikesta suomalaisesta lampaanlihasta oli luomua viime vuonna. Luomulammastilat myyvät tuottamastaan lihasta kolmanneksen suoraan kuluttajille. Erityisen iloista on luomulammasvalikoiman monipuolistuminen ruokakaupoissa. Viime vuonna myyntiin tuli kotimainen luomukaritsan jauheliha.

Luomunaudanlihaa tuotettiin lähes kolme miljoonaa kiloa, mikä oli melkein 40 prosentti enemmän kuin edellisvuonna. Tuet ovat edesauttaneet etenkin emolehmätilojen siirtymistä luomuun, Pro Luomu tiedottaa.

Luomusianlihaa tuotettiin vajaa miljoonaa kiloa, kasvua maltilliset seitsemän prosenttia. Suomessa on vaatimattomat 14 luomusikalaa.

Siipikarjanlihakilot tuplaantuivat viime vuonna noin 200 000:teen. Pro Luomun mukaan kasvua selittää se, että luomubroilerintuotanto on vasta saatu alkuun Suomessa.

Otsikkoa muokattu 22.3.2016 klo 12:09

Lue myös

Eviran tarkastukset osoittivat: Luomu on Suomessa luomua

Lue lisää

Viime vuonna yli sata uutta luomukotieläintilaa, luomun osuus Suomen myllytuotteiden viennistä jo kolmannes

Kipsiralli ei korjaa peltojen perusongelmaa

Luomuvienti tuplaantui kahdessa vuodessa – kaura veturina, luomutuotteiden jalostusaste on noussut kiitettävästi

Yhä useampi ostaa luomumunia – tärkein peruste kanojen hyvinvointi