Politiikka ja talous

Lääkkeiden, ruuan ja palveluiden haku Virosta kiihtyi ennätykseen

Suomalaisten ostointo Virossa on kasvanut uuteen ennätykseen. Viime vuonna naapurimaahan kannettiin lähes puoli miljardia euroa. Suomenlahden yli tuodaan lääkkeitä, elintarvikkeita ja alkoholia. Paikan päällä käydään kylpylässä ja kampaajalla.
Joel Rosenberg

Suomalaisten kulutus Virossa kasvoi viime vuonna viidenneksen. Kaupan Liitto arvelee, että kasvutahti jatkuu kovana.

Kaupan liiton kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista matkustaa Viroon alhaisen hintatason vuoksi.

”Suomalaisten hintatietoisuus on selvästi kasvanut kahden viime vuoden aikana, ja tämä lisää matkustusintoa,” Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi.

Kun viime vuonna 52 prosenttia suomalaisista ilmoitti matkustavansa todennäköisesti tai varmasti Viroon seuraavan vuoden aikana, tänä vuonna heitä oli jo 64 prosenttia.

Valtaosa aikuisista tuo viinaa

Kaksi viidestä Viron matkaajasta aikoo lisätä kulutustaan matkoillaan, jos Suomen hintataso nousee. Lähes kolmannes tunnustaa lisäävänsä alkoholin tuontia. Viime vuonna jopa 84 prosenttia eteläisen Suomen aikuisväestöstä toi alkoholia Virosta.

Hintatietoisuuden lisääntyminen on tuonut Viron matkailuun ilmiön, jota suomalaisyrityksissä on pelätty: arkipäiväisiä palveluita ja tuotteita haetaan ulkomailta. Se näkyy muun muassa apteekki- ja kampaamopalveluiden käytössä sekä elintarvikkeiden ja lääkkeiden maahantuonnissa.

”Viron matkailu on arkipäiväistynyt ja sieltä haetaan tavaroita ja palveluita, joita voitaisiin yhtä hyvin hankkia omasta lähikaupasta ja -kampaamosta. Kun matkat Tallinnaan ovat nopeita ja helppoja, viikonloppuostosten teko siellä on lähes yhtä vaivatonta kuin automatka läheiseen ostoskeskukseen. Tämä näkyy ennen kaikkea uusmaalaisten matkailussa,” Kurjenoja toteaa.

Kyselyyn vastasi 2 151 täysikäistä kuluttajaa Varsinais-Suomen, Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Uudenmaan ja Kymenlaakson alueilta.

Lue lisää

Zalando-sukupolven vastuullisuus hakusessa – tuotteiden valmistustapa ja alkuperä kiinnostavat vähiten nuoria

KOMMENTTI: Alkoholilain uudistus sortuu näpertelyyn

Matkailijat toivat Suomeen viime vuonna yli 400 miljoonaa tupakkaa – eniten ostettiin laivan myymälöistä

Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi – viime vuonna Virosta tuotiin aiempaa enemmän mietoja ja vähemmän vahvoja juomia