Politiikka ja talous

”Maidontuotanto uhkaa loppua Ruotsista”

”Monien maitotilojen tilanne on nyt kriittinen. Jos hallitus ei nyt toimi, moni lopettaa jo tänä vuonna ja pian Ruotsista loppuu maidontuotanto kokonaan.”
Katarina ja Hans Johansson korjaavat 120-päiselle luomukarjalleen 1200 paalia rehua ja eläimet saavat laiduntaa vapaasti merenrannalla. Vaaleanpunainen paalikääre tukee Roosa nauha -rintasyöpäkampanjaa.

Stenugnsund, RUOTSI (MT)

Näin sanovat Arlalle luomumaitoa tuottavat ruotsalaiset Katarina ja Hans Johansson.

”Tiedämme monia, joilla on paljon velkaa ja jotka miettivät nyt, kannattaako jatkaa.”

Tämä pariskunta on kuitenkin ”maitoböndejä” henkeen ja vereen eikä halua edes puhua lopettamista. Hans otti tilan haltuunsa isän kuoltua äkkinäisesti vuonna 1985, alle parikymppisenä.

Katarinakin jätti fysioterapeutin työnsä kuusi vuotta sitten, jolloin siirryttiin luomuun.

”Teemme juuri nyt plus-miinus-nolla-tulosta, mutta uskomme, että tämä on vain väliaikaista. Parempia aikoja täytyy tulla.”

Tavallisen maidon perushinta on laskenut vuodessa 40 sentistä 27 senttiin ja luomumaidonkin 48 sentistä 41 senttiin, vaikka luomulisä on noussut 8 sentistä 14 senttiin.

Pariskunnan tila sijaitsee nelisenkymmentä kilometriä Göteborgista pohjoiseen Ruotsin länsirannikolla. Mereen rajoittuvilla niityillä laiduntaa 60 lehmää, jotka hoitavat itse lypsämisensä 12-vuotiaan robotin avulla. Keskituotos on 9 000 litraa.

Tilalla on lainaa maltilliset 200 000–300 000 euroa, ja sivutuloja kaivuukonetöistä ja matkailusta.

”Mutta laajentaminen tai robotin uusiminen olisi nyt liian suuri riski.”

Maaseutuministeri Sven-Erik Buchtin (sd.) puheet maatalouden puolesta ovat Johanssoneista tyhjää höpinää.

”Vaikka hallitus antaa 100 miljoonaa dieselveron palautusta, tilakohtaisesti se on vain 4 300 kruunua. Maitolitralle yhden äyrin eli ei mitään!”

Ruotsissa diesellitra maksaa yli kaksi kruunua, Tanskassa vain 68 äyriä, Hans vertaa.

”Palautussumma pitäisi moninkertaistaa, lainojen takauksia lisätä, laiduntamisesta maksaa palkkio ja EU-tuet panna ajoissa maksuun. Vuoden 2015 tuet pitää maksaa vuonna 2015”, Katarina luettelee terveisiään hallitukselle.

”Me emme tuota vain maitoa vaan yhteiskunnallista hyvää, kuten maisemanhoitoa.”

Johanssonien mielestä kylmän ilmaston, eläinten hyvinvoinnin ja maisemanhoidon kuluista kuuluu saada korvaus.

”Myös EU:n pitää olla korvauksissaan tasapuolinen.”

Lue lisää

Arlan tuotteille vaaditaan boikottia Sami Kilpeläisen sinimusta-yhteyksien vuoksi - Arla puolustaa: "Hänen poliittiset näkemyksensä eivät ole millään tavoin heijastuneet hänen työskentelyynsä Arlalla"

Karjan terveydenhuollossa on kyse taloudesta

Jo puolet metsureista on ulkomaisia valtion metsissä – alalla ollaan erimielisiä, onko selityksenä työvoiman halpuutus vai suomalaisten hiipuva kiinnostus metsätöitä kohtaan

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua