Politiikka ja talous

MTK aikoo herhiläisenä vahtia, käyttääkö kauppa hyväkseen määräävää asemaansa

Maataloustuotteiden hintojen pitäisi lähteä pikku hiljaa nousuun, sanoo MTK:n Juha Marttila.
Jaana Kankaanpää
MTK:n Juha Marttila ei lämpene Carunan hinnankorotuksille.

Alkanut vuosi on tuottajien kannalta ratkaiseva, arvioi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Hänen mukaansa tutkimuslaitokset ennustavat, että maataloustuotteiden hintojen putoaminen on eurooppalaisilla yhteismarkkinoilla pysähtynyt ja nyt lähdetään pikku hiljaa nousuun.

Marttilan MTK aikoo siksi valppaasti vahtia kaupan toimia – muun muassa siksi, että kaupan omat tuotemerkit ovat entisestään yleistymässä ja valtaavat markkinoita.

"Seuraamme erityisen tarkkaan, lähteekö suomalaisten maataloustuotteiden hintakehitys erkaantumaan eurooppalaisesta. Jos Suomessa käytetään kaupan keskittymisen tuomaa markkinavoimaa raa´asti hyväksi ja painetaan tuotteiden hintoja edelleen alaspäin, totta kai siihen on puututtava monellakin toimin.”

Marttilan mukaan MTK aikoo pitää yllä vuoropuhelua kilpailuviranomaisiin päin. Valppaana ollaan kilpailulainsäädännön kehittämisen lisäksi myös poliittisen päätöksenteon, ruokaketjun itsesääntelyn ja kaupan yhteiskuntavastuun suhteen.

"Koko ajan olemme herhiläisenä mukana noihin patistamassa. Kun kauppa on päästetty keskittymään, pitää sitä kilpailuviranomaisten myös terhakkaasti valvoa. Tuloksia odotellaan", Marttila muistuttaa.

Kaupparyhmittymien kisa on kiristynyt viime vuosina entisestään. Lidlin tulo Suomeen pakotti jylläävässä asemassa olleiden S-ryhmän ja Keskon entistä enemmän mukaan myös hinnoilla kilpailuun. Näkyvimpänä esimerkkinä siitä on ollut S-ryhmän vuoden kestänyt halpuuttamiskampanja.

Kilpailua pidetään yleensä välttämättömänä ja hyvänä asiana, kunhan se tapahtuu reilusti, toteaa yliopistonlehtori Sari Ollila Helsingin maa- ja metsätaloustieteellisen tiedekunnan taloustieteen laitokselta.

"Se, että kaupan ala on niin keskittynyttä, ei ole hyvä asia, mutta minkä sille voi", Ollila toteaa.

"Kilpailuviraston pitäisi seurata tarkasti sitä, että hintakartelleja ei muodostu vaan kilpailu todella säilyy."

Lue myös:

Halpuuttaminen iski kipeästi tuottajiin

K-kauppa alkaa tukea maito- ja sikatilallisia erityisillä Tuottajalle kiitos -tuotteilla

Lue lisää

Varhaisperunaa on nyt hyvin tarjolla – menekki näyttää yllättäen nihkeältä

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Lidl vetää myynnistä päärynäjuoman kielletyn aineen takia