MTK:n maitovaltuuskunta ei usko, että EU komission ehdottama tuotannon vapaaehtoinen rajoittaminen riittää lääkkeeksi EU:n maitomarkkinoiden pahaan ylituotantotilanteeseen.
Maitovaltuuskunnan mukaan vapaaehtoinen rajoittaminen tarkoittaa tuotannon keskittymistä tehokkaimmille alueille samalla kun muut kantavat vastuun.
Komission myöntyminen vapaaehtoiseen tuotannon suunnitteluun on kuitenkin askel oikeaan suuntaan ja merkki siitä, että tilanteen vakavuus tiedostetaan.
Laillisuuspohja toimenpiteelle tulee EU:n yhteisen markkinajärjestelyn artiklasta 222. Rahoitus tapahtuisi komission mukaan kansallisesti.
Maitotilojen maksuvalmiusongelmat ovat kärjistyneet ja kriisiavun tarve on todellinen. Suomalaiset maidontuottajat ovat edelleen suurvaltapolitiikan ja kotimaisen hintakilpailun uhreja, maitovaltuuskunta muistuttaa.
Suoran kriisituen lisäksi maidontuottajat tarvitsevat valtion takaamia korkotuettuja vakauttamislainoja. Maidontuottajien tuet on saatava nopeutetulla aikataululla maksuun, ja viime vuoden lypsylehmäpalkkio välittömästi, valtuuskunnan kannanotossa painotetaan.
Lomitusuudistuksen valuviat kuntoon
Maitovaltuuskunta kaipaa myös lomitusjärjestelmän uudistukseen pikaisia korjauksia. Poistetut sijaisapuperusteet tulisi palauttaa ja tuetun maksullisen lomituksen enimmäismäärä nostaa 500 tuntiin.
Lomituspalvelujen hakeminen pitäisi tehdä helpoksi ja vuosiloman aikana päivystyskäyntien pitäisi olla maksuttomia.
Lisäksi lomituspalvelujen laadukkuus, saatavuus ja yhdenvertaisuus on varmistettava joka puolella Suomea. Perusajatuksena tulee olla järjestelmän kehittäminen asiakaslähtöisesti. Palvelusetelimallia maitovaltuuskunta ei hyväksy.
Toimiva lomitusjärjestelmä on karjatalouden tulevaisuuden kannalta elintärkeä. Lomituspalvelujärjestelmä mahdollistaa sen, että maitoa tuotetaan nykyinen, kulutusta vastaava määrä.
"Täydentävien ehtojen järjestelmä on mätäpaise"
Maitovaltuuskunta muistuttaa vielä, että byrokratian purkamisessa on ryhdyttävä sanoista tekoihin.
Kotieläintuotanto ja peltoviljely tulee erottaa valvontaseuraamuksissa toisistaan. Sanktioita tulee kohtuullistaa ja asettaa niihin 1000 euron yläraja. Ensimmäisen valvontakäynnin tulee olla neuvonnallinen, valtuuskunta linjaa.
Lisäksi valvonnoista pitäisi aina ilmoittaa etukäteen. "Nykyisen kaltainen täydentävien ehtojen järjestelmä on mätäpaise, josta on päästävä eroon viimeistään seuraavalla ohjelmakaudella", kannanotossa todetaan.