Politiikka ja talous

MTK pettyi ilmastotavoitteiden riisumiseen

MTK:n mielestä EU-komission esitys energia- ja ilmastotavoitteiksi oli takaisku uusiutuvalle energialle. Järjestö pitää tärkeänä, että liikenteen biopolttoaineille on edelleen sitova käyttötavoite. Uusiutuvalle energialle pitäisi sen mukaan myös olla maakohtaiset sitovat tavoitteet.
Kari Salonen

MTK arvostelee EU-komission esitystä energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteiksi 2030.

”Sitovan tavoitteen poistuminen liikenteen biopolttoaineilta vetää suomalaisilta biotalouden kehittäjiltä maton alta”, järjestö jyrisee.

Nykyinen 10 prosentin tavoite on voimassa vuoteen 2020. MTK:n mukaan satojen miljoonien eurojen investointeja uhkaa jäädä toteutumatta, kun velvoitetta ei enää ole.

”Kuka on enää kiinnostunut vuoden 2020 tavoitteiden toteuttamisesta? Markkinaehdoin liikenteen biopolttoaineiden tuotanto ei valitettavasti vielä ole kannattavaa.”

Jäsenvaltiokohtaisista tavoitteista uusiutuvan energian osuudeksi luovutaan. Tilalle asetetaan ehdotuksen mukaan koko yhteinen koko EU:n kattava 27 prosentin tavoite vuodeksi 2030. Lisäksi komissio esittää sitovaksi tavoitteeksi kasvihuonekaasujen vähentämistä 40 prosentilla.

MTK:ta komission politiikka ihmetyttää: ”Annetaan yleinen tavoite ja katsotaan tekevätkö jäsenmaat jotain sen hyväksi. Kokemus on osoittanut, etteivät tällaiset ohjeelliset tavoitteet toimi. Tarvitaan jäsenvaltiokohtaisia sitoumuksia.”

Lue lisää

Voiko yritysten ilmoittamiin päästötietoihin luottaa? Suomessa kehitetään tarkistusjärjestelmää ilmastoraportoinnille ja -lupauksille

Atria ja Metsä Group eivät ilmoita kaikkia päästöjään toisin kuin Valio, HKScan, UPM ja Stora Enso – yhtiöistä kaikilla on kunnianhimoisia ilmastolupauksia, kuten "maidontuotannon päästöjä vähennettävä 50 prosenttia"

MTK huolestui elvytysohjelman viimeistelystä – "Riski talouden näivettymisestä elvytyksen sijaan on ilmeinen"

Maatilat maksaneet lainojaan suunnitellusti korona-aikanakin, Nordean ilmastotavoitteet eivät vaikuta maatilojen lainojen korkoihin ainakaan nykytiedolla