Politiikka ja talous

Naisyrittäjät kärsivät unettomuudesta – juhliminen, lomat ja tauot avuksi

Joka viides naisyrittäjä kokee, ettei saa keneltäkään apua.
Jaakko Martikainen
Työpäivän aikana pidetyt tauot ovat tärkeitä jaksamiselle.

Joka neljäs naisyrittäjä kärsii päivittäin vähintään kahden tunnin univajeesta. Joka viidennellä on lisäksi päivittäin tai lähes päivittäin unettomuusoireita.

Osalla naisyrittäjistä on myös puutteita voimavaroissa. Yrittäjien työpäivät ovat pitkiä, noin neljä kymmenestä työskentelee yli 50 tuntia viikossa.

Pitkät työpäivät voivat osin selittää nukkumiseen ja voimavaroihin liittyviä puutteita. Ihminen tarvitsee keskimäärin noin 7-8 tunnin yöunet selvitäkseen työpäivän rasituksista.

Työterveyslaitoksen hankkeessa selvitettiin naisyrittäjien työkykyä ja elintapoja. Yrittäjät kokevat mahdollisuutensa säädellä työpäivän pituutta hyviksi. Keskimääräinen työviikon pituus on naisyrittäjillä 48 tuntia viikossa.

"Noin 60 prosenttia vastaajista kokee, että omasta terveydestä huolehtiminen auttaa myös jaksamaan paremmin. Jos kuitenkin tekee liikaa työtä ja nukkuu huonosti, niin ei välttämättä jaksa pitää huolta itsestään", kertoo hanketta vetävä tutkija Nina Nevanperä Työterveyslaitoksesta.

Monelle toiset yrittäjät ovat tärkeä apu yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä. Myös läheisten tuki koetaan tärkeänä tekijänä työssä jaksamisen kannalta. Joka viides naisyrittäjä kokee, ettei saa keneltäkään apua. Yrittäjien työkyky oli tämän kyselyn perusteella alle työikäisten keskiarvon.

Työpäivän aikana pidetyt tauot ovat tärkeitä jaksamiselle. Tauolla virkistyy ja työ voi olla tehokkaampaa tauon ansiosta.

"Jos paastoaa työvuoron eikä pidä taukoja, niin iltaisin todennäköisesti asuu jääkaapin lähettyvillä. Elämä kapeutuu työn ympärille", kuvaa pienyrittäjien haasteita tiimipäällikkö Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta.

Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaiset ry:n kyselytuloksissa parhaiten jaksoivat ne yrittäjät, jotka juhlistivat onnistumisia ja pitivät vapaata. Suuri osa kyselyyn vastaajista kokee työn imua ja on inspiroitunut työstään.

Lue lisää

Lakisääteiset kesälomat jäävät pitämättä monessa suomalaisyrityksessä

Miesten ja naisten välillä on selkeitä eroja hyvinvoinnissa – kyselyn mukaan jopa yli puolet naisista kokee arjessa usein stressiä

Hätähuuto Lapin puolesta

Koronatuista huonoiten toimi Valtiokonttorin kustannustuki, lainamuotoinen tuki koettiin ennemmin aikapommiksi, kertovat yritysneuvojat