Politiikka ja talous

Neljäs vuosi alamäkeä edessä

Nordean ekonomistien mukaan Suomi on ensi vuonna vain yhden shokin päässä - niin neljännestä perättäisestä supistuvan talouden vuodesta kuin deflaatiostakin.
Kimmo Haimi

”Työllisyys heikkenee, inflaatio painuu ensi vuonna lähelle nollaa ja valtiontalouden alijäämä paisuu huomattavasti 4,5 miljardin euron tavoitetta suuremmaksi”, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju lataa.

Kangasharjun mukaan Suomessa ei vieläkään näy käännettä parempaan. Tilannetta pahentaa Ukrainan kriisi. Myös Suomelle tärkeän Ruotsin näkymät ovat alkuvuotta heikommat.

”Uudet tilaukset eivät lisäänny. Kotimarkkinoiden kysyntä kärsii heikkenevästä työllisyydestä ja ostovoiman kasvun tyrehtymisestä”.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen sanoo, että yksi luokittaja on jo alentanut maamme luokitusnäkymiä tänä vuonna. Ensi vuonna on luokituslaskun aika, mikä toivottavasti saa seuraavan hallitusohjelman kirjoittajat tarpeeksi kunnianhimoisiksi.

”Suomen talouspolitiikalta edellytettävä suunta on kaikkien tiedossa, vain toteutus puuttuu. Nykyhallituksen toimintakyvyttömyys ja vaalien läheisyys siirtävät kuitenkin tarpeellisten uudistusten teon seuraavalle hallituskaudelle. Ilman uutta talouspolitiikan suuntaa alamäki jatkuu”, Kangasharju sanoo.

Lue lisää

EK näkee vain pientä elpymistä

Danske Bank: Korona iskenyt Pohjoismaiden talouksiin yhtä voimakkaasti, tänä vuonna Suomen kasvu jää muista

Nordea ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 7 prosentilla – Korttimaksutilastojen mukaan suomalaisten kulutus supistui 15 prosenttia vuodentakaisesta

Nordean Kangasharju: Suomi tarvitsee elintaparemontin