Politiikka ja talous

Nurmeslainen tila tuottaa tarvitsemansa energian

Kuittilan maatila Nurmeksessa on energiaomavarainen. Tilalla tuotetaan sähköä ja lämpöä puuta kaasuttamalla omassa pienessä chp-laitoksessa.
Jaakko Kilpiäinen

Kahden lypsyrobotin navetta valmistui Nurmekseen Jouni ja Eini Korhosen Kuittilan tilalle vuonna 2007. ”Silloin sanoin avajaisissa, että seuraava investointi tehdään energiaan”, kertoi Jouni Korhonen eilen tiistaina energiaomavaraisen maatilan esittelytilaisuudessa.

Nyt yli 400 000 euron investointi on tehty ja pieni chp-laitos valmis. Laitos käynnistettiin ensimmäisen kerran maanantaina.

Laitoksen rakentamisen ja laitteistojen osuus investoinnista oli noin 230 000 euroa, sähköistyksen 70 000 ja putkitusten noin 100 000 euroa.

Navetan lisäksi tilan pihapiirissä on paljon tuotantorakennuksia sekä konekorjaamo. Pelkästään navetassa on 2 000 neliötä.

”Yksi haasteista oli rakennusten väliset etäisyydet, pisimmillään etäisyyttä on 300 metriä. Lämmitysputkistoa on yhteensä kilometrin verran.”

Kuittilan tilalla sähkönkulutus on noin 350 000 kilowattituntia vuodessa ja sähkölasku 50 000 euron luokkaa.

”Olihan tähän jotain järkeä saatavaa. Pahimmillaan tammikuun aikana navetan sähkönkulutus on 30 000 kilowattituntia”, toteaa Jouni Korhonen.

Lue lisää

Mikä paras lämmitysmuoto – plussat, miinukset ja hinnat

Maatiloilla maalämpö on yllättävän harvinainen

Sähkölasku plussan puolelle

Joulutähti kasvaa energiaa säästäen