Politiikka ja talous

Oikeuskanslerille kantelu – viranomainen syynää ministeriön ja Mavin suhteen

Kantelija katsoo, etteivät traktorimarssin jälkeen annetut lupaukset Mavin ottamisesta holhoukseen olleet ehkä ministeriön toimivallan mukaiset.
Kari Salonen
Maa- ja metsätalousministeriön toimista on tehty selvityspyyntö. Kimmo Tiilikainen lupasi traktorimarssissa, että Mavin ylijohtaja siirretään sivuun tukimaksatuksiin liittyvistä tehtävistä.

Oikeuskanslerinvirasto on MT:n saamien tietojen mukaan pyytänyt asiasta selvitystä maa- ja metsätalousministeriöltä siitä, onko se noudattanut toimivaltansa rajoja ohjatessaan Maaseutuviraston (Mavi) toimintaa.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio vahvistaa MT:lle, että selvityspyyntö on ministeriössä otettu vastaan.

"Se on otettu kirjaamossa vastaan ja olen sen nähnyt. Ministeriön pitää antaa selvityspyyntöön vastauksensa 6.6. mennessä."

Selvityspyyntö liittyy toimiin, joihin ministeriö ryhtyi viljelijöiden 11.3. Helsingissä järjestämän traktorimarssin myötä. Maatalous- ja ympäristöministeriö Kimmo Tiilikainen kertoi traktorimarssiin kokoontuneille viljelijöille pitämässään puheenvuorossa, että Mavin ylijohtaja Leena Tenhola siirretään sivuun tukimaksatuksiin liittyvistä tehtävistä ja virasto otetaan ministeriön tiukkaan holhoukseen.

Husu-Kallion mukaan selvityspyyntö koskee ministeriön toimia lainmukaisuuden sekä viranomaisen, tässä tapauksessa Mavin, riippumattomuuden kannalta sekä virkasuhteen jatkuvuuden ja hyvän hallinnon kannalta.

Oikeuskanslerinvirasto on valtioneuvoston yhteydessä toimiva itsenäinen virasto, jonka tehtävänä on valvoa muun muassa valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden toiminnan lainmukaisuutta.

Lue lisää

Juha Vidgrén vetämään hevostalouden vastuullisuutta ja elinvoimaa selvittävää työryhmää

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Hevostalouden ja ravien rahoitus pitää - ministeri perustaa työryhmän elivoimaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi"

MTK:n toiminnanjohtaja: Poliitikkojen on torpattava EU-taksonomia – "Kannattavuuskriisissä painiva Suomen maatalous ei kestä enää investointeja vaikeuttavia rahoituskriteerejä"

Rahanpuute hidastaa maataloustutkimusta – Husu-Kallio peruisi 2010-luvulla Lukeen tehtyjä leikkauksia