Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka ja talous

Osa kunnista ei käytä lähiruokaa lainkaan

Kotimaisuus on yleisintä perunassa, lihassa ja maitotuotteissa. Lähiruuan suosimisessa kunnat eroavat suuresti.
Jukka Pasonen
Oman maakunnan elintarvikkeiden käyttö kuntien ruokapalvelussa vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea.

Kuntien ruokapalvelut pyrkivät käyttämään pääsääntöisesti kotimaisia raaka-aineita.

Maa- ja metsätalousministeriön teettämän kyselyn mukaan valtaosa kunnista arvioi perunan kotimaisuusasteeksi yli 90 prosenttia.

Myös lihasta sekä maitotuotteista pääosa on suomalaista, samoin kananmunista ja kasviöljyistä.

Selvityksen mukaan raaka-aineen hinta ei ole yhteydessä kotimaisuusasteeseen.

Vastuullisuus mainitaan usein kotimaisten elintarvikkeiden käyttöä edistävänä tekijänä.

Lähiruuan edut ja esteet

Kyselyyn vastanneista kunnista yli puolet ilmoitti, ettei niillä ole lähiruuan käyttöön kannustavaa strategiaa.

Oman maakunnan elintarvikkeiden käyttö vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea.

Osa kuntien ruokapalveluista sanoo pystyvänsä käyttämään pääosin lähiruokaa, osa ei käytä sitä ollenkaan.

Eniten lähialueen elintarvikkeita suositaan Pohjanmaan maakunnissa ja vähiten Keski-Suomessa, Etelä-Karjalassa sekä Uudellamaalla.

Tyypillisimpiä lähiruokatuotteita ovat kasvikset, leipomotuotteet, liha ja kala.

Ministeriön selvityksen mukaan lähiruuan yleisyyteen vaikuttavat tuotantoketjussa muun muassa tuotannon rajallisuus sekä toimitusvarmuus.

Yhteiskunnallisia ja poliittisia rajoitteita ovat määrärahojen riittämättömyys, hankinta-asiamiehen puute, hankala kilpailutus sekä hankintalaki.

Luomua alle 5 prosenttia

Valtaosalla kunnista ei ole myöskään luomuruokaa koskevaa strategiaa.

Luomun osuus ruokapalvelujen elintarvikkeista jää keskimäärin alle 5 prosenttiin kaikissa maakunnissa.

Kotimaisuudessa kuntien välillä on eniten eroa tuoreen kalan, vihannesten, sienien ja marjojen osalta.

Yli sadasta kyselyyn vastanneesta kunnasta 20 ilmoitti, että tuoreen kalan kotimaisuusaste on alle 10 prosenttia.

Maa- ja metsätalousministeriön tilaama kyselytutkimus tehtiin viime marras-joulukuussa. Sähköinen kyselylomake lähetettiin 295:lle Manner-Suomen kunnan ruokapalveluvastaavalle, ja kyselyyn tuli vastaus 118 kunnasta.

Kyselyssä selvitettiin myös ravitsemussuositusten toteutumista sekä ruokahävikkiä.

Punaisen lihan osuus kaikesta hankitusta lihasta oli maaseutukunnissa suurempi kuin kaupungeissa.

Ruokahävikkiä seuraa säännöllisesti noin puolet kyselyyn vastanneista kunnista.

Lue lisää

Lidl uskoo Kekkosen voimaan, Suomen lippua myös väärissä paikoissa

Kangasalan valtuuston yksimielinen kanta kotimaisesta ruuasta ei velvoittanut kuntaa mihinkään

Kuntaruuan ostaja vakuuttaa huomioivansa pientuottajat

Ruokalähetti Luisa kokkaa mieluiten lähiruokaa