Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka ja talous

Papan opeilla metsätaidot haltuun

Helsingissä palkittiin tänään maanantaina 4H-yhdistyksen toiminnassa kunnostautuneita nuoria.
Markku Vuorikari
Helsingissä palkittiin yli 40 nuorta, jotka ovat kunnostautuneet 4H-toiminnassa.

Stipendillä palkittiin yli 40 4H-nuorta. Stipendit jakoi 4H-säätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Suurin, tuhannen euron arvoinen nuorisostipendi on nimetty järjestön kehittämisessä ja alkuun saattamisessa vaikuttaneen Eeno Pusan (1888–1975) mukaan.

Toista kertaa myönnettävä tunnustus annettiin 18-vuotiaalle Fanni Maria Poikajärvelle. Poikajärvi toimii Tervolan 4H-kerhossa. Hänen elämässään 4H-toiminnalla on ollut suuri merkitys.

"Siellä on oppinut paljon, muun muassa yrittäjyyttä ja ohjaamaan lapsia leirillä. On mahtavaa, kun lapset kaupassa tunnistaa ja muistaa", Poikajärvi kertoo.

Voitto kotiin metsätaitokisoista

Poikajärven mieluisimmat muistot 4H-toiminnasta liittyvät metsätaitokisoihin.

"Pappa opetti minulle ja serkulle metsätaitoja. Menimme Ranualle metsätaitokisoihin, voitin oman sarjani ja serkku voitti omansa. Oli ylpeä ja hieno hetki mennä näyttämään papalle mitaleita."

Poikajärvi on toiminut Tervolan 4H-yhdistyksessä seitsemänvuotiaasta saakka. Toiminnanjohtaja Sirpa Vuokilan kertoo, että mukaan on mahtunut niin kerho-ohjaajan ja kesäkahvilan pyörittäjän tehtäviä, kuin erilaisia koulutuksia ja kurssejakin. Vuokila hakikin aktiiviselle Poikajärvelle stipendiä itse.

"Jos hänet pyytää johonkin työhön, niin tietää että hän sen kyllä tekee. Vaikka Fanni on vasta 18, tiedän että häneen voi tosissaan luottaa."

Tervolassa työllistymistuen poistaminen 4H-toiminnalta on kaventanut yhdistyksen mahdollisuuksia. "Elokuussa tuli päätös, ettemme saa työllistämistukea. Nuoria ohjaajia on toki kerhoissa, mutta työpalvelutoiminta on pienimuotoista", Vuokila kertoo. …

"Kerhoihin osallistuvien nuorten määrä ei ole hirveästi muuttunut. Kokkikerhot ovat suosittuja."

Papan mukana metsäretkillä

Yhdentoista valtakunnallisen stipendin joukossa on myös Metsämiesten säätiön metsästipendi.

Tällä kertaa tunnustuksen pokkasi 20-vuotias Joni Vuorikoski. Palkinto annetaan aktiivisesta metsäalaa kohtaan osoitetusta kiinnostuksesta.

"Ihan pienestä lähtien olen käynyt metsässä retkillä papan ja oman perheen mukana. Sieltä on kiinnostus metsäalaa kohtaan saanut alkunsa. Sitten mukaan tuli raivailua ja taimien istutusta", Vuorikoski kertoo.

Vuorikoski opiskelee nyt Karelia-ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuotta metsätalousinsinööriksi. Hän on tehnyt 4H-yhdistyksessä metsäalan töitä, mutta myös paljon muuta.

Tehtäviin on kuulunut talvisin lumitöitä ja syksyllä haravointia ja vanhusten auttamista. Metsä pysynee mukana kuvioissa jatkossakin. Valmistuttuaan Vuorikoski suunnittelee suuntaavansa metsäneuvojan töihin.

Lue lisää

Huomattava stipendi Hankasalmen 4H-aktiiville

Vuoden metsäteko edistää työhyvinvointia

Metsämiesten Säätiö naisistuu – hallitus uudistui syyskokouksessa

Metsämiesten Säätiö palkitsi stipendillä saarijärveläisen lavetinkuljettajan – "Metsämieshenki on sitä, että pitää mitä lupaa ja on suoraselkäinen"