Politiikka ja talous

Piensahayrittäjistä joka kolmas aikoo investoida

Joka kolmas piensahayrittäjä aikoo investoida seuraavan viiden vuoden aikana. Eniten suunnitellaan hallien ja varastojen rakentamista. Myös höyläkoneiden hankintaa pohditaan.
Pekka Fali
Ala-Temmesläinen urakoitsija Hannu Ojanperä kiertää Pohjanmaalla piensahalla sahaamassa asiakkaiden puita sahatavaraksi. 15.5.2013 Liminka. Kuva Pekka Fali.

Sahayrittäjien näkemys alan tulevaisuudesta on kaksijakoinen.

Kaksi kolmasosaa pitää näkymiä synkkinä, mutta kolmannes uskoo puunkäytön lisääntyvän ja tuovan mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen, kertoo Sahayrittäjät ry:n ja Työtehoseuran tekemä selvitys.

Pienet yritykset kokevat kilpailun teollisten puutuotteiden kanssa muuttuvan mahdottomaksi. Myös tuleva ce-merkintä huolestuttaa.

Alatemmesläinen Hannu Ojanperä harmittelee, että ce-merkinnästä liikkuu myös väärää tietoa.

Ojanperällä töitä ja uskoa tulevaisuuteen riittää.

”Omalla kohdallani näen tilanteen ihan valoisana. Ajat ovat kyllä muuttumassa, sillä nykyään monen nuoren mielestä kaupasta saa lautaa helpommin.”

Suomessa toimii noin 1 200 piensahaa, jotka työllistävät yrittäjän ja mahdollisesti perheenjäseniä ja ulkopuolisia työntekijöitä.

Lue lisää

Vuoden sahayrittäjä uskoo jalostukseen ja erikoistumiseen – Tatu Dillström jatkaa sahausta Rantasalmella jo kolmannessa polvessa

Kolkonjoen Mylly ja Saha Rantasalmelta sai vuoden sahayrittäjäpalkinnon

Harvinaistuva sahaväki näyttäytyi ja juhli Tuurissa

Oman metsän puita saa sahauttaa ilman ce-merkkiä