Politiikka ja talous

Poronlihan suoramyynnin kielto voisi viedä markkinat maan alle

Mikäli poronhoitajat menettäisivät lupansa myydä lihaa suoraan kuluttajille, lihaa alettaisiin todennäköisesti myydä laittomasti. Ministeriö vakuuttaa, että suoramyyntiä ei kielletä.
Timo Lindholm
Poronlihan suoramyynnin suosio on kasvanut kuluttajien keskuudessa. Poron potkakiekoista saa hauduttamalla erinomaista ruokaa.

EU-komission valmistelema uusi valvonta-asetus on säikäyttänyt poronomistajat pahemman kerran.

Suomella on tähän asti ollut oikeus myydä tarkastamatonta poronlihaa suoraan kuluttajille poronhoitoalueella. Nyt kun asetusta uudistetaan, on vaara, että poikkeuslupa jää lakitekstistä pois.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila on kuitenkin vakuuttunut, ettei näin käy.

"Poikkeuslupaa ei ole vastustettu. Tarkastamaton poronliha ei myöskään ole koskaan aiheuttanut terveysongelmia", hän kertoo.

Ollila ei halua edes miettiä vaihtoehtoa, että suoramyynti kiellettäisiin.

"Suoramyynti on niin keskeinen osa poroelinkeinoa, että se varmasti jatkuu."

Jos kielto kuitenkin astuisi voimaan, sitä olisi vaikea valvoa. Olisi vaara, että lihaa myytäisiin laittomasti suoraan kuluttajille.

Kansallista lainsäädäntöä ei olla muuttamassa

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Maaria Hackzell haluaa rauhoittaa valvonta-asetuksen uudistuksesta ryöpsähtänyttä keskustelua.

Suomi sai vuosisatoja kestäneelle suoramyyntiperinteelle virallisen luvan vuonna 2006, kun eläimistä saatavien elintarvikkeiden valvonta-asetusta alettiin soveltaa.

Ministeriö ei ole muuttamassa kansallista lainsäädäntöä, vaikka mahdollisuutta kansallisten poikkeusten kuten poronlihan suoramyynnin jatkumiselle ei saataisikaan kirjattua uuteen valvonta-asetukseen.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio tapasi joulukuussa EU-komission hygieniayksikön päällikön Koen van Dyckin. Hän sanoi, että poronlihan suoramyynti voisi jatkua kuten ennenkin.

Ollila muistuttaa, että kyse on rutiininomaisesta lainvalmistelusta, ja että etujärjestöjen on vain muistutettava, että poikkeuslupa säilyy. Myös MTK:n Lapin ja Pohjois-Suomen tuottajaliitot haluavat kannanotollaan varmistaa, että poronlihan suoramyynti saa jatkua.

Lue lisää

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: "Hevostalouden ja ravien rahoitus pitää - ministeri perustaa työryhmän elivoimaisuuden ja vastuullisuuden varmistamiseksi"

EU-komissiolta odotetaan keinoja, joilla puuttua kohoaviin energian hintoihin

Näin hurjasti maanviljelijän maksamat hinnat ovat nousseet – "Saadaanko edes lannoitteet maksettua?", MTK:n maatalousjohtaja ihmettelee

Maatalouden alasajo etenee isolla rytinällä