Politiikka ja talous

Pyhäjoen ydinvoimala vilkastuttaa naapurikuntiakin

Kalajoella ja Raahessa majoituspalveluiden kysyntä on kasvanut Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisen käynnistyttyä Pyhäjoella.
Suvi Niemi
Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen esitteli ydinvoimalatyömaata viime tiistaina medialle. Parhaillaan Pyhäjoella tehdään maansiirtotöitä ja rakennetaan infrastruktuuria.

Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoella odottaa valtioneuvostolta rakentamislupaa, mutta infrastruktuuria rakennetaan jo täyttä päätä.

Työmaalle kulkee nyt sata louherekkaa tunnissa. Maansiirtokoneet kaivavat ja tasoittavat valtavaa, puustosta raivattua aluetta.

Ydinvoimalatyömaalla rakennetaan muun muassa teitä, sähkölinjoja, käyttövesi- ja viemäriputkia sekä apurakennuksia 400–500 miljoonan euron edestä ennen kuin voimalaitoksen rakentaminen alkaa.

Fennovoima odottaa, että rakentamislupa myönnetään vuoden 2017 loppuun mennessä. Siihen mennessä yhtiö pyrkii saamaan infratyöt tehtyä.

Työmaalla huhkii nyt noin 200 ihmistä.

"Kun työt ovat kiivaimmillaan voimalaitoksen rakentamisen aikaan 2018–2024, työmaarekisterissä on noin 4 000 ihmistä", Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen kertoo.

Tontit käyvät kaupaksi

Piskuinen, runsaan 3 000 asukkaan Pyhäjoki Pohjois-Pohjanmaalla on vilkastunut huomattavasti kuluneen vuoden aikana.

"Lounasaikaan kaikki autopaikat ovat käytössä", Pyhäjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkala kertoo.

Pahkalan iloksi kuntaan on tullut uusia yrityksiä, muun muassa asunnonvälitystä ja autovuokraamoja, ja monet paikalliset yrittäjät ovat laajentaneet toimintaansa.

"Pyhäjoen asukasluku ei ole vielä noussut, mutta tontit käyvät hyvin kaupaksi."

Koska Pyhäjoen kunnan väkimäärä saattaa hetkellisesti yli kaksinkertaistua, kuntaan on kaavoitettu noin kymmenen uutta aluetta asuinrakentamiseen.

Yöpymiset lisääntyneet

Kalajoen elinkeinojohtajan Miia Himangan mukaan ydinvoimalahanke alkoi näkyä tonttivarauksina heti, kun Fennovoima teki päätöksen ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle.

Erityisesti matkailu- ja ravitsemusala on hyötynyt hankkeesta. Monet työmaalla vierailevat kokoustavat, ruokailevat ja yöpyvät Kalajoella.

"Kansainvälisten vieraiden yöpymiset ovat lisääntyneet. Erityisesti perinteisesti hiljaiset talvikuukaudet ovat vilkastuneet", Himanka kertoo.

Tilastot osoittavat, että ulkomaisten asiakkaiden yöpymisvuorokausia on ollut tuhansia enemmän kuin aiemmin. Kalajoen matkailukeskuksessa on yhteensä 13 000 vuodepaikkaa.

Lue lisää

CNN: Kiinalaisessa ydinvoimalassa säteilyvuoto

Yle uutiset: Kalajoen Mehtäkylässä heinäpaali roihahti tuleen – runsaasti savua aiheuttanut palo oli vähällä levitä läheiseen metsään

Seura: Venäläiset yrittivät suojella Fennovoima-hanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla

Ydinturman jäljet pelottavat yhä