Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka ja talous

Savon Sanomat: Ruuantuotanto on maailman varmin sijoituskohde

Savon Sanomat painottaa pääkirjoituksessaan, ruokaomavaraisuus on tärkeää jokaiselle itsenäiselle valtiolle. Lihateollisuuden kilpailukyky vaatisi fuusioita.
Lari Lievonen
Suomalaiset lihatalot pois pörssistä?

Savon Sanomat kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että valinta maailman varmimmasta sijoituskohteesta on helppo: ruuantuotanto.

"Varmaksi sijoituskohteeksi ruuantuotannon tekee se, että jokaisen pitää syödä. Nykyisessä maailmanajassa jokaisen itsenäisen valtion kuuluu huolehtia ruokaomavaraisuudestaan."

Tämä siitäkin huolimatta, että suomalaiset tuotantosuunnat kärsivät maailmanmarkkinoiden turbulenssissa. Pääkirjoituksen mukaan erityisesti Valio on kantanut viime vuosina viisaan sijoittajan roolia.

"Esimerkiksi viime vuonna sen investoinnit olivat noin neljännes koko Suomen elintarviketeollisuuden investoinneista. Viime viikolla meijeriyritys kertoi investoivansa 170 miljoonaa euroa Riihimäen Herajoelle rakennettavaan välipalatehtaaseen. Uusi laitos valmistuu ensi vuonna."

Lihateollisuuden heikko kilpailukyky todistaa puolestaan, että vaikka ruuantuotanto onkin turvallinen sijoituskohde, riskitön se ei suinkaan ole.

"Ketju on liian kallis, kuten entinen MTK:n puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja Michael Hornborg sanoo (Lihalehti 2/2016). Säädökset tuovat ketjuun vielä lisäkuluja. Hornborgin mukaan Ruotsissa kustannukset ovat kasautuneet kohtalokkaalla tavalla, sillä omavaraisuus on romahtanut. Saman kehityksen estämiseksi Suomessa lihatalojen pitäisi fuusioitua ja lähteä pois pörssistä."

SS:n mukaan ehdotusta on viisaasta miettiä vakavasti.

"HK:n ja Atrian yhdistäminen ja omistajaosuuskuntien fuusiot toisivat säästöjä. Vielä kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto ymmärtäisi."

Savon Sanomien pääkirjoitus: Viisas sijoittaja panee rahojaan ruuantuotantoon

Lue lisää

Kotiruuan suosio paikkasi Atrian ja HKScanin toista vuosineljännestä

Vaikeudet Venäjällä painoivat Atrian alkuvuoden miinukselle

MTK: "Emme me eivätkä lihatalotkaan sano, että lihaa pitäisi syödä enemmän"

Korona-aika on lisännyt suomalaisten jauhelihan ja siipikarjanlihan kulutusta