Politiikka ja talous

Soini: Suomen pakotepäätös heijastuu Venäjä-suhteeseen

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomen päätös olla myöntämättä poikkeuslupia maahantuloon pakotelistalla oleville venäläisille vaikuttaa Suomen ja Venäjän suhteisiin.

Kyse ei ole Suomen ja Venäjän välisestä kysymyksestä, mutta tilanne heijastuu hänen mukaansa myös kahdenväliseen suhteeseen. Soini sanoo uskovansa, että vaikutukset loiventuvat ajan mittaan.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti tiistaina, ettei Suomi myönnä poikkeuslupia EU:n pakotelistalla oleville venäläisille, jotta he olisivat osallistuneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaariseen kokoukseen Helsingissä.

Soini huomauttaa, että pakotelista on koottu vastalauseena Krimin laittomalle miehittämiselle ja Venäjän toimille Itä-Ukrainassa.

Venäjän ulkoministeriö kutsui eilen suurlähettiläs Hannu Himasen kuultavaksi Suomen päätöksen takia.

Tapaamisessa käytiin Soinin mukaan faktat läpi. Himanen kertoi päätöksen perusteista ja sai kuulla Venäjän näkemyksen. Soini ei avaa luottamuksellisen keskustelun sisältöä enempää.

Suomi selvitti asiaa hänen mukaansa perusteellisesti ennen päätöksen tekemistä niin oikeudellisesta näkökulmasta kuin konsultoiden Etyjiä ja muita EU-maita. Osa EU-maista vastusti poikkeusluvan myöntämistä, mutta tiedossa ei ole mitkä. Kantaa kysyttiin notifikaatiomenettelyllä, mitä ei avata julkisuuteen.

"Maan ulkopoliittinen johto teki tästä arvion ja päätöksen."

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) on arvostellut päätöstä, koska kokous olisi tarjonnut mahdollisuuden koko kriisin ratkomiseen. Soini vastaa arvosteluun tiiviisti.

"Kun itse olin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, yritin aina katsoa Suomen kokonaisetua ja puolustaa sitä linjaa, mikä Suomessa on yhdessä otettu. Näin aion toimia myös jatkossa."

Lue lisää

Naton ovet pysyvät auki Suomelle, mutta Suomi itse päättää, sanoi pääsihteeri Stoltenberg

Yle uutiset: Venäläismatkailijoita tuskin saadaan uudeksivuodeksi, arvioivat Itä-Suomen matkailuyritykset – kotimaan matkailun hiipuminen huolettaa

Putin määräsi koronarajoituksia kuolleiden määrän kasvaessa, toimiin kuuluu viikon kestävä palkallinen loma

Venäjällä ensi kertaa yli tuhat koronakuolemaa vuorokaudessa