Politiikka ja talous

SS: Vaihtoehtoiset kaviohoidot johtivat neljän hevosen lopettamiseen

Eläinlääkäri määräsi neljä hevosta lopetettavaksi niiden toivottoman ennusteen ja kärsimysten takia.
Jaana Kankaanpää
Hevosten kavioiden huolto on tarkkaa työtä. Kaviokuume aiheuttaa voimakkaita kipuja.

Savon Sanomat kertoo, että vaihtoehtoisia kavionhoito-ohjeita käyttänyt pohjoissavolainen yrittäjä sai keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syytteen eläinsuojelurikoksesta.

Syyttäjän mukaan yrittäjä laiminlöi tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta neljää kaviokuumetta sairastanutta hevostaan. Hevoset jouduttiin lopettamaan.

Lehden mukaan tilalla työskennellyt hevostenhoitaja kertoi huomanneensa jo joulukuussa 2013, että joillakin hevosilla oli hoitamattomat kaviot. Keväällä 2014 kahdella hevosella todettiin kaviokuumeen oireita. Hoitaja kutsui paikalle eläinlääkärin, joka määräsi hevosille kipulääkettä ja lähetti ne jatkohoitoon klinikalle.

SS kertoo, että hevosten kunto parani kesällä mutta huononi uudestaan. Maaliskuussa 2015 paikalle kutsuttu eläinlääkäri määräsi neljä hevosta lopetettavaksi niiden toivottoman ennusteen ja kärsimysten takia.

Yrittäjälle annettiin useasti ohjeita kaviokuumeen hoidosta. Yrittäjä oli kuitenkin todennut tietävänsä, kuinka kaviokuumetta hoidetaan. SS:n mukaan hän kertoi käyttävänsä vaihtoehtoista hoitomuotoa: aminohappolaastariterapiaa sekä tiettyä kavionvuolumenetelmää. Hevosten lopettaminen oli yrittäjän mukaan hätiköityä.

Useat eläinsuojelujärjestöt, eläinlääkärit ja kengityssepät tuomitsevat niin sanotun Strasser-vuolun ja pitävät sitä eläinrääkkäyksenä.

Oikeudenkäynti on vielä kesken. Syyttäjä vaatii yrittäjälle vähintään 80 päiväsakkoa sekä vuoden eläintenpitokieltoa.

Savon Sanomien uutinen aiheesta

Lue lisää

Lääkäripalvelut oravallekin

Kamera varjeli HK:n mainetta

Sähköpiiskaan laskuri ja nyrkkeilysäkki hakattavaksi

Valvonnalla ei eläinten kaltoinkohtelua voi estää